Článek
Postup
01.
Hrušky vyberte pevné, máslovky atp. nejsou vhodné. Omyjte je, vykrájejte jádřince a nakrájejte na kousky. Vložte do pánve, přisypte cukr a koření (místo mixed spice můžete použít perníkové, je velmi podobné a seženete jej snáz, anebo se podívejte, jak si mixed spice namíchat doma), přidejte asi dvě lžíce vody a přiveďte k varu. Voda se dává, jen aby se hrušky na začátku nepřipalovaly, pak pustí spoustu šťávy samy. Takto nechte na středním plameni bez poklice dusit asi deset minut. Nechte vychladnout a případnou přebytečnou tekutinu slijte.
02.
Mezitím zapněte troubu na 180 °C. Formu (ideálně jen dortový ráfek – hotový koláč se vám bude snáz vyndávat než z formy s pevným dnem) vyložte pruhem pečicího papíru, lépe bude držet, když jej nejdřív potřete kouskem másla. Jestli se na to cítíte, můžete si z pečicího papíru vyrobit dno.
03.
Měkké máslo s cukrem a solí vyšlehejte do pěny, přidejte vanilku. Postupně jedno po druhém zašlehejte vejce pokojové teploty (kdyby byla chladná, máslo by se srazilo). Nejste-li si jistí, jak na to, přečtěte si naše tipy na dokonalé třené těsto. Postupně vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva a nakonec i mleté mandle.
04.
Odeberte asi 90 g těsta (3–4 lžíce) a odložte stranou. Polovinu zbylého těsta rozprostřete na dno formy. Pokryjte polovinou vychladlých slitých hrušek, na ně dejte druhou polovinu těsta a úplně navrch i zbylé hrušky – opět bez tekutiny.
05.
Do odebraného těsta prsty vpracujte polohrubou mouku a skořici, až vznikne drobenka. Nasypte ji navrch koláče a vložte do trouby. Pečte asi 60 minut. Každou porci podávejte se lžící zakysané smetany.
Tip: Místo hrušek použijte klidně jablka anebo zkombinujte obojí.
Láká vás tento typ koláče, nebo raději zůstanete u svého oblíbeného? Který to je?