Hlavní obsah
2,8
(77)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Klasický drobenkový koláč s ovocem je oblíbenou stálicí už po celé generace. Tentokrát pro vás máme recept na jeden zajímavý moučník – takový asi neznáte. Je z třeného těsta s dušenými hruškami a podává se se zakysanou smetanou.

25 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Hrušky
  • 3 ks hrušek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička koření mixed spice
Těsto
  • 250 g másla
  • 1 lžička soli
  • 200 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 5 ks vejce
  • 200 g celozrnné mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 100 g mletých mandlí
Drobenka
  • 8 lžic polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky skořice
K podávání
  • 300 g zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Hrušky vyberte pevné, máslovky atp. nejsou vhodné. Omyjte je, vykrájejte jádřince a nakrájejte na kousky. Vložte do pánve, přisypte cukr a koření (místo mixed spice můžete použít perníkové, je velmi podobné a seženete jej snáz, anebo se podívejte, jak si mixed spice namíchat doma), přidejte asi dvě lžíce vody a přiveďte k varu. Voda se dává, jen aby se hrušky na začátku nepřipalovaly, pak pustí spoustu šťávy samy. Takto nechte na středním plameni bez poklice dusit asi deset minut. Nechte vychladnout a případnou přebytečnou tekutinu slijte.

02.

Mezitím zapněte troubu na 180 °C. Formu (ideálně jen dortový ráfek – hotový koláč se vám bude snáz vyndávat než z formy s pevným dnem) vyložte pruhem pečicího papíru, lépe bude držet, když jej nejdřív potřete kouskem másla. Jestli se na to cítíte, můžete si z pečicího papíru vyrobit dno.

03.

Měkké máslo s cukrem a solí vyšlehejte do pěny, přidejte vanilku. Postupně jedno po druhém zašlehejte vejce pokojové teploty (kdyby byla chladná, máslo by se srazilo). Nejste-li si jistí, jak na to, přečtěte si naše tipy na dokonalé třené těsto. Postupně vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva a nakonec i mleté mandle.

04.

Odeberte asi 90 g těsta (3–4 lžíce) a odložte stranou. Polovinu zbylého těsta rozprostřete na dno formy. Pokryjte polovinou vychladlých slitých hrušek, na ně dejte druhou polovinu těsta a úplně navrch i zbylé hrušky – opět bez tekutiny.

05.

Do odebraného těsta prsty vpracujte polohrubou mouku a skořici, až vznikne drobenka. Nasypte ji navrch koláče a vložte do trouby. Pečte asi 60 minut. Každou porci podávejte se lžící zakysané smetany.

Tip: Místo hrušek použijte klidně jablka anebo zkombinujte obojí.

Láká vás tento typ koláče, nebo raději zůstanete u svého oblíbeného? Který to je?

Načítám