Hlavní obsah
3,4
(17)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Pivo a sladké? To jde krásně dohromady! Přesvědčí vás o tom třeba hruškový koláč.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Těsto
  • 2 ks hrušek
  • 100 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 150 ml tmavého piva
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 špetka soli
Na karamel
  • 80 g cukru
  • 30 g másla
  • 100 ml vody
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Omyté neoloupané hrušky vyjádřete a rozdělte na osminky. Dortovou formu vyložte celou pečicím papírem a dno poklaďte hruškami. Troubu předehřejte na 170 stupňů.

02.

V rendlíku nechte rozpustit cukr na karamel (nemíchejte, jen hrncem občas zatřeste), přidejte máslo, vodu a koření a nechte rozpustit na hladký sirup. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu a 2/3 sirupu přelejte hrušky ve formě.

03.

Změklé máslo utřete s cukrem, solí a perníkovým kořením, zašlehejte vajíčka a pivo a vmíchejte mouku se špetkou soli a jedlou sodou. Těstem přelejte hrušky a pečte asi 40 minut. Koláč nechte alespoň 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a obraťte, stáhněte pečicí papír a silikonovým štětcem potřete zbytkem sirupu.

Související témata:

Načítám