Článek
Postup
01.
Omyté neoloupané hrušky vyjádřete a rozdělte na osminky. Dortovou formu vyložte celou pečicím papírem a dno poklaďte hruškami. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
02.
V rendlíku nechte rozpustit cukr na karamel (nemíchejte, jen hrncem občas zatřeste), přidejte máslo, vodu a koření a nechte rozpustit na hladký sirup. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu a 2/3 sirupu přelejte hrušky ve formě.
03.
Změklé máslo utřete s cukrem, solí a perníkovým kořením, zašlehejte vajíčka a pivo a vmíchejte mouku se špetkou soli a jedlou sodou. Těstem přelejte hrušky a pečte asi 40 minut. Koláč nechte alespoň 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a obraťte, stáhněte pečicí papír a silikonovým štětcem potřete zbytkem sirupu.