Článek
Postup
01.
Do přípravy dortu se pusťte nejlépe jeden dva dny před konzumací, aby se hezky rozležel a zpevnil.
02.
Změklé máslo utřete s cukrem a postupně zapracujte vajíčka, podmáslí, mouku, mleté ořechy, skořici, zázvor, sůl a kypřicí prášek.
03.
Omyté hrušky nahrubo nastrouhejte a vmíchejte do těsta. Kdyby bylo příliš tuhé, zřeďte ho ještě trochou podmáslí. Rozdělte do tří 18cm forem lehce vymazaných máslem a vyložených pečicím papírem. Pečte při 180 °C asi 25 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Vyklopte, stáhněte papír a nechte vychladnout.
04.
Mezitím v hrnci pomalu zahřívejte na karamel cukr se čtyřmi lžícemi vody. Nemíchejte. Jakmile zkaramelizuje, přidejte máslo a rozmíchejte.
05.
Karamel s máslem zalijte smetanou, znovu rozmíchejte a přidejte sůl, skořici a na kostičky pokrájené neloupané hrušky. Povařte doměkka, vmíchejte rozinky a ještě chvilku vařte, až nabobtnají. Nechte vychladnout.
06.
Nyní je čas na hruškové chipsy. Hrnek cukru a hrnek vody osm minut povařte, do tohoto sirupu přidejte na 1,5mm plátky pokrájenou hrušku a vařte další tři minuty. Sladké hruškové plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi dvě hodiny při 90 °C. V polovině pečení otočte a poté nechte vychladnout, plátky ještě trochu zpevní.
07.
Smetanu ušlehejte dotuha, mascarpone prošlehejte s vanilkovým a moučkovým cukrem dle chuti (raději méně než více, karamel je sladký dost) a obojí opatrně spojte. Na obvod dvou korpusů naneste pomocí cukrářského sáčku krém, do středu rozdělte karamel a korpusy složte na sebe. Přiklopte třetím dílem.
08.
Krémem potřete vršek dortu a zlehka i jeho boky. Poté je uhlaďte cukrářskou stěrkou či nožem. Až těsně před podáváním dozdobte hruškovými čipsy a podle nálady i ořechy, dalším ovocem nebo třeba jedlými květy.
Zbyly vám nějaké hrušky? Upečte z nich božská hrušková povidla bez míchání!