Hlavní obsah
3,2
(142)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vláčné kořeněné těsto s podmáslím, voňavý hruškový karamel, jemný smetanový krém a navrch efektní hruškové chipsy. Neříkejte, že byste si kousek takového dortu nedali! S námi si ho upečete pěkně krok za krokem, takže je ideální i pro začátečníky.

35 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 cm průměr formy
Těsto
  • 125 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 ks vejce
  • 200 ml podmáslí
  • 240 g hladké mouky
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 ks hrušek
Slaný hruškový karamel (sůl můžete vynechat)
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 2 ks hrušek
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 hrst rozinek
  • 1/4 lžičky soli
Hruškové chipsy
  • 1 ks hrušek
  • 1 hrnek cukru krupice
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do přípravy dortu se pusťte nejlépe jeden dva dny před konzumací, aby se hezky rozležel a zpevnil.

Foto: Jakub Jurdič

Hrušky doplňte vlašskými ořechy, skořicí a zázvoremFoto: Jakub Jurdič

02.

Změklé máslo utřete s cukrem a postupně zapracujte vajíčka, podmáslí, mouku, mleté ořechy, skořici, zázvor, sůl a kypřicí prášek.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto zřeďte podmáslím, mlékem či jogurtemFoto: Jakub Jurdič

03.

Omyté hrušky nahrubo nastrouhejte a vmíchejte do těsta. Kdyby bylo příliš tuhé, zřeďte ho ještě trochou podmáslí. Rozdělte do tří 18cm forem lehce vymazaných máslem a vyložených pečicím papírem. Pečte při 180 °C asi 25 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Vyklopte, stáhněte papír a nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Když těsto rovnou rozdělíte do tří malých forem, korpus už nemusíte prokrajovatFoto: Jakub Jurdič

04.

Mezitím v hrnci pomalu zahřívejte na karamel cukr se čtyřmi lžícemi vody. Nemíchejte. Jakmile zkaramelizuje, přidejte máslo a rozmíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

V karamelu rozmíchejte lžíci máslaFoto: Jakub Jurdič

05.

Karamel s máslem zalijte smetanou, znovu rozmíchejte a přidejte sůl, skořici a na kostičky pokrájené neloupané hrušky. Povařte doměkka, vmíchejte rozinky a ještě chvilku vařte, až nabobtnají. Nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Až když se máslo rozpustí, přidejte smetanu a hruškyFoto: Jakub Jurdič

06.

Nyní je čas na hruškové chipsy. Hrnek cukru a hrnek vody osm minut povařte, do tohoto sirupu přidejte na 1,5mm plátky pokrájenou hrušku a vařte další tři minuty. Sladké hruškové plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi dvě hodiny při 90 °C. V polovině pečení otočte a poté nechte vychladnout, plátky ještě trochu zpevní.

Foto: Jakub Jurdič

Hruškové chipsy můžete připravit až tři dny předem, jen je mějte v dobře uzavřené dózeFoto: Jakub Jurdič

07.

Smetanu ušlehejte dotuha, mascarpone prošlehejte s vanilkovým a moučkovým cukrem dle chuti (raději méně než více, karamel je sladký dost) a obojí opatrně spojte. Na obvod dvou korpusů naneste pomocí cukrářského sáčku krém, do středu rozdělte karamel a korpusy složte na sebe. Přiklopte třetím dílem.

Foto: Jakub Jurdič

Aby karamelová náplň nevytékala, korpusy obkružte šlehačkovým krémemFoto: Jakub Jurdič

08.

Krémem potřete vršek dortu a zlehka i jeho boky. Poté je uhlaďte cukrářskou stěrkou či nožem. Až těsně před podáváním dozdobte hruškovými čipsy a podle nálady i ořechy, dalším ovocem nebo třeba jedlými květy.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud se vám tento „polonahý“ vzhled nelíbí, dejte dort na hodinu do lednice zatuhnout a poté přidejte další vrstvu krému, která již vše zakryjeFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nevydrželi jsme to a dort jsme samozřejmě zakrojili ihned po dokončení. Lepší je ale počkat do druhého dne, kdy se chutě hezky rozleží a vrstvy zpevníFoto: Jakub Jurdič

Zbyly vám nějaké hrušky? Upečte z nich božská hrušková povidla bez míchání!

Načítám