Hlavní obsah
3,5
(59)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Zimní sezona není co do druhů ovoce a zeleniny příliš bohatá, přesto se dají upéct koláče skvostné chuti. Mezi ně patří i tenhle super jednoduchý crumble s hruškami a čokoládou. Za chvíli je hotovo.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 4 ks hrušek
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 100 g hrubé mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g másla
  • 30 g ořechů
  • 0,3 hrnku čokoládových čoček
  • 100 g másla
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Hrušky zbavte jádřinců, pokud mají hodně tuhé slupky, tak je i oškrábejte. Nakrájejte na kousky velikosti menšího sousta.

02.

Nakrájené hrušky smíchejte s citronovou šťávou, třtinovým cukrem, skořicí a muškátovým oříškem. Odložte stranou.

03.

Připravte si drobenku: hrubou mouku smíchejte s cukrem, přidejte na kostky nakrájené máslo a mleté ořechy a rukama důkladně propracujte.

04.

Hrušky smíchejte s polovinou čokoládových čoček (použít můžete i nasekanou hořkou čokoládu nebo hrubé čokoládové hobliny) a přendejte do pekáčku vymazaného máslem. Drobenku promíchejte se zbylou čokoládou a rovnoměrně rozprostřete na hrušky. 

05.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut dozlatova. Podávat můžete i ještě horké, třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžicí zakysané smetany.

Kromě tohoto skvělého crumblu si můžete upéct křehký koláč s hruškami a čokoládovým krémem, vyzkoušet byste ale měli i vepřovou pečeni s hruškami nebo listový koláč s hruškami a sýrem.

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie14 130,62 kJ
Bílkoviny33,05 g
Tuky202,69 g
Sacharidy342,67 g
Sůl0,11 g
SAFA93,63 g
Vláknina39,51 g
Cukry235,84 g

Načítám