Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Hrušky zbavte jádřinců, pokud mají hodně tuhé slupky, tak je i oškrábejte. Nakrájejte na kousky velikosti menšího sousta.
02.
Nakrájené hrušky smíchejte s citronovou šťávou, třtinovým cukrem, skořicí a muškátovým oříškem. Odložte stranou.
03.
Připravte si drobenku: hrubou mouku smíchejte s cukrem, přidejte na kostky nakrájené máslo a mleté ořechy a rukama důkladně propracujte.
04.
Hrušky smíchejte s polovinou čokoládových čoček (použít můžete i nasekanou hořkou čokoládu nebo hrubé čokoládové hobliny) a přendejte do pekáčku vymazaného máslem. Drobenku promíchejte se zbylou čokoládou a rovnoměrně rozprostřete na hrušky.
05.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut dozlatova. Podávat můžete i ještě horké, třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžicí zakysané smetany.
Kromě tohoto skvělého crumblu si můžete upéct křehký koláč s hruškami a čokoládovým krémem, vyzkoušet byste ale měli i vepřovou pečeni s hruškami nebo listový koláč s hruškami a sýrem.