Článek
Postup
01.
Na hrstkovou polévku jsou vhodnější spíš drobnější luštěniny. Všechny druhy přeberte od případných nečistot, nasypte do misky a zalijte studenou vodou. Nechte je – nejlépe přes noc – namočené.
02.
Druhý den orestujte na másle v hrnci nakrájený pórek spolu s na kostičky nakrájenou mrkví a petrželí. Když začne zelenina lehce zlátnout, zalijte ji vývarem a přidejte čerstvý tymián a rozmarýn.
03.
Namočené luštěniny properte v cedníku pod studenou vodou a přidejte do hrnce se zeleninou a bylinkami. Vařte do změknutí.
04.
Když jsou luštěniny a zelenina měkké, odstraňte snítky bylinek. Do polévky nalijte smetanu a krátce provařte. Nakonec do hotové polévky nadrťte stroužek česneku a osolte podle chuti.
Z luštěnin vykouzlíte parádní a celkem levná jídla. Co třeba hrachová kaše s kořenovou zeleninou nebo vynikající domácí fazolová polévka? Vyzkoušejte i fazolovou pomazánku se sušenými rajčaty.