Článek
Postup
01.
Sesypte všechny luštěniny kromě červené čočky na síto, důkladně je propláchněte a namočte do většího množství studené vody alespoň na šest hodin.
02.
Oloupejte zeleninu, cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky.
03.
Ve větším hrnci rozpalte olej a cibuli opečte dosklovata. Přidejte zeleninu a krátce opečte. Zalijte vodou a vsypte předem namočené, scezené a okapané luštěniny. Propláchněte také hrst červené čočky a společně s kořením přidejte do hrnce. Nesolte. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a vařte asi 20 minut.
04.
V mezičase oloupejte a omyjte brambory a nakrájejte je na kostky. Po 20 minutách je vložte do polévky a společně vařte, až jsou všechny luštěniny i brambory měkké. Polévku osolte, přidejte prolisovaný česnek a povařte ještě dvě tři minuty. Před podáváním posypte čerstvou petrželovou natí.
Tip
Polévku můžete ještě vylepšit, když přidáte hrst namočených sušených hub. Tradičně se do hrstkové polévky přidávají také ječné kroupy, zkuste to. A když se neobejdete bez uzeniny, při smažení cibule přihoďte do hrnce i kousek slaniny.
Děláte hrstkovou polévku? Co do ní všechno dáváte?