Článek
Postup
01.
Pekáč vyložte pečicím papírem. Pomeranče na dno formy dávat nemusíte, ale vypadají pěkně a koláč krásně osvěží. Oloupejte je, pokrájejte na plátky a vyskládejte na papír, který jste předtím posypali přírodním cukrem nebo pokapali medem.
OBRÁCENÉ KOLÁČ JSOU JEDNODUCHÉ & HEZKÉ!
02.
Změklé máslo utřete s cukrem (hrnek používám o velikosti 250 ml) a postupně zapracujte vejce, smetanu (180 až 200 g), šťávu a nastrouhanou kůru (jen její oranžovou část, bílá je hořká) z pečlivě omytých pomerančů, mouku, kypřicí prášek nebo jedlou sodu, špetku soli a mák. Těsto rozetřete na pomeranče.
03.
Pečte 35 až 40 minut při 180 °C, poté opatrně vyklopte a stáhněte papír. Pro lesklejší povrch můžete koláč potřít trochou ovocného sirupu, cukrového rozvaru (cukr povařený s vodou 1 : 1) nebo rozehřátého džemu.
SVĚŽÍ PEČENÍ S CITRUSY NEMÁ CHYBU
Tip: Pokud nemáte rádi mák, vyměňte ho za mleté mandle nebo kokos. Stejně tak místo kysané smetany koláč snese třeba řecký jogurt.
Podobně jednoduchý je pomerančový jogurtový chlebíček, hrnkový koláč s olivovým olejem nebo pomerančová bábovka bez vážení s čokoládou.