Hlavní obsah
3,4
(189)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Buchta na plech sice není zrovna vrchol pekařského umění, ale paradoxně kolikrát sklízí mnohem větší ovace než vymazlený koláč, s kterým jste se dělali půl dne. Upečte si rychlý hrnkový perník na plech, který obložíte hruškami nebo jiným ovocem a ještě do něj zužitkujete zbytky marmelád.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/2 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 4 lžíce marmelády
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2,5 hrnku mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • 4 ks hrušek
Článek

Postup

01.

Hrušky oloupejte, rozpulte a malým nožíkem z nich vykrájejte jádřince. Půlky hrušek nakrájejte na plátky, ale neoddělujte je. Naplátkované hrušky pak na těsto přenesete pomocí nože. (Výsledek vidíte na fotce.) Snadnější varianta je ovoce prostě nakrájet na kousky.

02.

Všechny ostatní suroviny prošlehejte na hladké těsto. Z džemů se hodí rybízový, švestkový, meruňkový nebo třeba povidla. Mouku nakombinujte třeba žitnou a špaldovou, ale i zde můžete experimentovat.

03.

Těsto vlijte do pečicím papírem vyloženého pekáče, poklaďte hruškami a pečte na 180 °C 40 až 50 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby se perník svrchu připaloval, přikryjte ho pečicím papírem či alobalem.

Tip

Do těsta můžete přidat kokos či nasekané ořechy nebo řezy ještě přelijte čokoládovou polevou.

Nevíte co s úrodou hrušek? Připravte si skvělá hrušková povidla z trouby, božský slaný koláč s nivou a cibulí nebo klasický drobenkový koláč se zakysankou. Vše otestováno na lidech!

Načítám