Hlavní obsah
3,1
(200)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Neumíte si Velikonoce představit bez lahodného, mandlemi sypaného mazance? Pak jste tu správně! Máme pro vás opravdu skvělý recept, který zvládnete podle našeho návodu i vy.

45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dávku
  • 5 lžic cukru krupice
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 ks žloutků
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 hrst rozinek
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 125 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 hrst mandlí
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Z teplého mléka, cukru a droždí nechte vzejít kvásek. Pak přidejte mouku, rozpuštěné zchladlé máslo a žloutek, špetku soli, vanilkový cukr, jemně strouhanou citronovou kůru a těsto dobře propracujte. Uložte na teplém místě a přikryjte utěrkou. 

02.

Po jeho vykynutí ho znovu propracujte, přidejte rozinky a část nasekaných mandlí, rozdělte na dvě poloviny a z každé vytvarujte bochánek. Mazance nechte na plechu nakynout. 

03.

Pak je potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí, ostrým nožem nebo nůžkami utvořte uprostřed křížek a v dobře vyhřáté troubě upečte dozlatova. Udělejte test špejlí a jestli těsto ve středu nelepí, je hotovo.

Dáváte přednost nekynutým variacím? Pak zkuste tvarohový mazanec, je dokonalý!

Načítám