Článek
Postup
01.
Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vymažte máslem a vysypejte hrstí strouhanky (nebo vyložte papírem na pečení).
02.
Do mísy vsypejte mouku, přidejte cukr, prášek do pečiva, koření a špetku soli a míchejte metličkou – suroviny se promíchají a nakypří.
03.
Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Promíchejte je s moukou tak, aby se ve směsi rovnoměrně rozptýlila.
Tip: omytá jablka rozpulte, odstraňte jádřinec, stopku a „bubáka“ a strouhejte je řeznou stranou naplocho – slupka vám zůstane v ruce.
04.
Do mísy přidejte mléko, olej a vejce a lžící promíchejte tak, aby se všechna mouka provlhčila. Polovinu těsta vlijte do formy, ke zbytku vmíchejte kakao a nalijte na světlé těsto. Uhlaďte a pečte v předehřáté troubě 35–40 minut.
Tip: mléko můžete nahradit i kysaným podmáslím.
05.
Na rumovou polevu prosejte do mísy cukr, přidejte horkou vodu a rum a vařečkou třete, až vznikne hustá a lesklá poleva. Rozetřete ji po vychladlém koláči a nechte asi hodinu ztuhnout. Koláč s polevou krájejte nožem namočeným v horké vodě, poleva se nebude lámat.