Hlavní obsah
3,2
(199)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Vůni a chuti čerstvě upečeného domácího chleba se jen tak nic nevyrovná. Pusťte se do toho, je to zábava! Část hladké mouky můžete nahradit špaldovou nebo použít chlebovou mouku.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chléb
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1/2 hrnku vody
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 50 g ořechů a semínek
Článek

Postup

01.

Mouku promíchejte v míse s droždím, solí, kmínem a s přísadami dle chuti, zalijte vodou a promíchejte. Nechte kynout 8–12 hodin, chléb tedy založte nejlépe, než jdete spát či než jdete do práce. 

02.

Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál, pomoučenýma rukama je roztáhněte na plát silný asi 3 cm a nechte 15 minut odpočinout. Poté těsto přeložte na třetiny na výšku i na šířku plátu a necháme hodinu odpočívat. 

03.

Po půl hodině zapněte troubu a zbývající půlhodinu v ní nechte nahřát pekáček nebo ohnivzdornou mísu. Vložte do ní těsto (můžeme je na povrchu libovolně posypat), přikryjte pokličkou a pečte půl hodiny při 230 °C, pak pokličku sundejte a dopečte dokřupava. 

Související témata:

Načítám