Článek
Postup
01.
Mouku promíchejte v míse s droždím, solí, kmínem a s přísadami dle chuti, zalijte vodou a promíchejte. Nechte kynout 8–12 hodin, chléb tedy založte nejlépe, než jdete spát či než jdete do práce.
02.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál, pomoučenýma rukama je roztáhněte na plát silný asi 3 cm a nechte 15 minut odpočinout. Poté těsto přeložte na třetiny na výšku i na šířku plátu a necháme hodinu odpočívat.
03.
Po půl hodině zapněte troubu a zbývající půlhodinu v ní nechte nahřát pekáček nebo ohnivzdornou mísu. Vložte do ní těsto (můžeme je na povrchu libovolně posypat), přikryjte pokličkou a pečte půl hodiny při 230 °C, pak pokličku sundejte a dopečte dokřupava.