Článek
Postup
01.
Začněte přípravou knedlíků. Mouku (1 hrnek odpovídá 200 ml) smíchejte s mlékem a nechte provlhnout. Mezitím vyšlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh a rohlíky nakrájejte na kousky.
02.
K mouce s mlékem přidejte žloutky, nakrájené rohlíky, osolte, okořeňte muškátovým oříškem a přidejte i nahrubo nasekanou celerovou nať nebo třeba plocholistou petržel. Nakonec opatrně vmíchejte bílkový sníh.
03.
Hrnky o objemu 200–250 ml vymažte máslem nebo sádlem a zhruba do 3/4 je naplňte těstem (uvedená dávka vyjde podle velikosti na 2–3 hrnky).
04.
Dejte hrnky do hrnce, zalijte do poloviny jejich výšky vodou, přiklopte poklicí a přiveďte k varu. Vařte asi 25–30 minut, dokud není zapíchnutá špejle suchá. Doba vaření se odvíjí také od toho, jestli jsou vaše hrnky spíš vysoké, nebo mají velký obvod.
05.
Mezitím uvařte omáčku. Očištěné houby nakrájejte na kousky. Na másle zpěňte jemně nakrájenou cibuli, přidejte houby a poduste doměkka. Houby ztratí asi třetinu až polovinu svého objemu.
06.
Osolte, opepřete a podlijte smetanou ke šlehání. Až smetana lehce zhoustne, získáte dokonale krémovou houbovou omáčku. Podle chuti a rodinné zvyklosti můžete přidat ještě trochu vinného octa a cukru.
07.
Uvařené knedlíky vyjměte z hrnce a nechte 2–3 minuty na mřížce zchladnout. Porcelán se totiž ochladí a knedlíky uvnitř hrnku se odlepí od jeho boků a dna. Podle potřeby knedlík v hrníčku obkružte nožem a opatrně ho vyklepněte.
08.
Knedlíky krájejte nožem na pečivo nebo bílou nití na plátky a podávejte s houbovou omáčkou.
Houby můžete také naložit 3x jinak nebo si dejte klasiku v podobě vepřové plece na houbách.