Článek
Postup
01.
Cukr, olej, vejce, vanilku, smetanu (jeden kelímek, tedy 180 až 200 g), kakao a sůl prošlehejte a vmíchejte obě mouky (žitnou klidně nahraďte klasickou pšeničnou, ale bábovka je s ní vláčnější), kypřicí prášek do perníku a ještě trochu perníkového koření nebo mleté skořice a zázvoru. Na závěr zapracujte ořechy a najemno nastrouhaná jablka. Já jablka neloupu, protože ve slupce je nejvíce vitaminů a v těstě se stejně ztratí, takže by to byla zbytečná práce navíc.
02.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a při 175 °C pečte asi hodinu, nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 20 minut vychladnout ve formě a vyklopte.
03.
Z krémového sýra, cukru a asi 2 lžic vaječňáku ušlehejte polevu, podle potřeby zřeďte ještě trochou likéru a vychladlou bábovku s ní přelijte. Dozdobte zrníčky granátového jablka.
Tip: Jestli máte menší formu, těsto vám zbude i na pár muffinů.
Další prima obměnou je kakaová bábovka s Merlotem. Do moučníku totiž použijete jen necelý hrnek vína a zbytek by byla škoda vylévat…