Článek
Postup
01.
Všechny mokré suroviny prošlehejte. Agávový sirup klidně vyměňte za med nebo jiné tekuté sladidlo. Použít můžete samozřejmě i cukr, ale pak budete těsto nejspíš muset zředit ještě trochou podmáslí.
02.
Mouku smíchejte s kořením a prosejte k mokrým surovinám.
03.
Vše pořádně propracujte a vmíchejte rozinky, nahrubo nasekané ořechy, najemno nastrouhanou mrkev a citronovou kůru. Rozinky můžete do rumu naložit několik hodin předem nebo je s ním krátce zahřát, rychleji tak nabobtnají.
04.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 50 minut při 175 °C dozlatova, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
05.
Bábovku můžete po vychladnutí potřít ještě jednoduchou krémovou polevou: žervé oslaďte trochou agávového sirupu nebo cukru, a kdyby bylo třeba, zřeďte troškou mléka.
Nahrazujete bílou mouku a cukr zdravějšími surovinami, nebo máte radši „poctivější“ pečení?