Článek
Postup
01.
Připravte si všechny ingredience. Banány vybírejte co nejzralejší, klidně s tmavými skvrnkami. Dvě formy o průměru 20 až 22 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

Banány vyberte co nejzralejší – jsou sladší a mají výraznější chuťFoto: Greta Blumajerová
02.
Změklé máslo (125 g) třete asi 5 minut s cukrem do pěny, přidejte vajíčka, mouku, sůl, kypřicí prášek, skořici a rozmixované banány a podle potřeby zřeďte asi 150 ml mléka nebo smetany.

Dva rozmixované banány přijdou rovnou do těsta, zbytek do náplněFoto: Greta Blumajerová
03.
Polovinu těsta nalijte do jedné formy, zbylé obarvěte kakaem a vlijte do formy druhé. Pečte asi 40 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta suchá. Nechte vychladnout, vršky seřízněte do roviny a nakonec oba korpusy jednou prokrojte.

Polovinu těsta je možné obarvit kakaem, aby byl dort dvoubarevný, ale tento krok klidně můžete vynechat.Foto: Greta Blumajerová
04.
Mezitím si připravte vše ostatní: plátky banánů vhoďte na velkou pánev s rozehřátým máslem, zasypejte cukrem a za stálého míchání opečte dozlatova.

Banány nechte s trochou másla a cukru na pánvičce zkaramelizovatFoto: Greta Blumajerová
05.
Hladké arašídové máslo prošlehejte s čerstvým krémovým sýrem a cukrem. Ochutnejte a případně doslaďte podle vaší chuti. Čokoládu zalijte ohřátou smetanou a míchejte do rozpuštění. Nechte téměř vychladnout.

Mezitím, co se těsto peče, si připravte arašídový krém i čokoládovou polevuFoto: Greta Blumajerová
06.
Tři korpusy (ten nejrovnější si nechte navrch) pomažte tenkou vrstvou kyselejšího džemu, po obvodu udělejte s pomocí cukrářského sáčku kruh z arašídového krému a obložte banány.

Aby nebyl vidět džem a banány mezi korpusy, můžete část krému nanést zdobicím sáčkem i po obvodu korpusůFoto: Greta Blumajerová
07.
Dort nyní sestavte (a střídejte přitom tmavé a světlé korpusy), přiklopte čtvrtým korpusem a ze všech stran i svrchu potřete krémem.

Krémem potřete boky i povrch dortuFoto: Greta Blumajerová
08.
Uhlaďte cukrářskou stěrkou nebo velkým nožem (předtím můžete přidat další vrstvu krému) a svrchu ještě přelijte polevou tak, aby po stranách stékala. Musí být dost tuhá, aby nestekla úplně. V případě potřeby ji znovu trochu rozehřejte.

Uhlaďte nožem nebo stěrkou a přelijte téměř vychladlou polevou tak, aby lehce stékala po okrajiFoto: Greta Blumajerová
09.
Dozdobte květy, arašídy nebo plátky čerstvých banánů, které jste pokapali citronovou šťávou, aby nezhnědly, a podávejte.

Za kombinaci čokolády, banánů a arašídů dáme ruku do ohně!Foto: Greta Blumajerová

Dort můžete dozdobit květy, ale stejně dobře poslouží arašídy, špičky ze zbylého krému nebo plátky banánůFoto: Greta Blumajerová
Také jste podlehli kouzlu arašídového másla? Co si uvařit nudle s kuřetem a arašídovou omáčkou?