Článek
Postup
01.
Připravte si všechny ingredience. Banány vybírejte co nejzralejší, klidně s tmavými skvrnkami. Dvě formy o průměru 20 až 22 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
02.
Změklé máslo (125 g) třete asi 5 minut s cukrem do pěny, přidejte vajíčka, mouku, sůl, kypřicí prášek, skořici a rozmixované banány a podle potřeby zřeďte asi 150 ml mléka nebo smetany.
03.
Polovinu těsta nalijte do jedné formy, zbylé obarvěte kakaem a vlijte do formy druhé. Pečte asi 40 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta suchá. Nechte vychladnout, vršky seřízněte do roviny a nakonec oba korpusy jednou prokrojte.
04.
Mezitím si připravte vše ostatní: plátky banánů vhoďte na velkou pánev s rozehřátým máslem, zasypejte cukrem a za stálého míchání opečte dozlatova.
05.
Hladké arašídové máslo prošlehejte s čerstvým krémovým sýrem a cukrem. Ochutnejte a případně doslaďte podle vaší chuti. Čokoládu zalijte ohřátou smetanou a míchejte do rozpuštění. Nechte téměř vychladnout.
06.
Tři korpusy (ten nejrovnější si nechte navrch) pomažte tenkou vrstvou kyselejšího džemu, po obvodu udělejte s pomocí cukrářského sáčku kruh z arašídového krému a obložte banány.
07.
Dort nyní sestavte (a střídejte přitom tmavé a světlé korpusy), přiklopte čtvrtým korpusem a ze všech stran i svrchu potřete krémem.
08.
Uhlaďte cukrářskou stěrkou nebo velkým nožem (předtím můžete přidat další vrstvu krému) a svrchu ještě přelijte polevou tak, aby po stranách stékala. Musí být dost tuhá, aby nestekla úplně. V případě potřeby ji znovu trochu rozehřejte.
09.
Dozdobte květy, arašídy nebo plátky čerstvých banánů, které jste pokapali citronovou šťávou, aby nezhnědly, a podávejte.
Také jste podlehli kouzlu arašídového másla? Co si uvařit nudle s kuřetem a arašídovou omáčkou?