Článek
„Hele, nechceš radši rozpálit gril v troubě?“ prohlásila provokativně fotografka Mona, když poprvé uviděla můj, řekněme „minimalistický“ cestovní gril. Když se jí ale po půl hodině začaly sbíhat sliny a nenápadně prosila aspoň o soustíčko, musela se grilu nahlas omluvit. Nechte se zlákat i vy a přesvědčte se pěti povedenými špízy, že se i s malým kašpárkem dá udělat velké divadlo!
Hřích první: Exotický losos
Na 8 špízů potřebujete: 600 g lososa (filety bez kůže), 7 chemicky neošetřených citronů, sůl a pepř, 2 manga.
Postup: Filety z lososa nakrájejte na menší kousky, pokapejte je šťávou z jednoho citronu, posolte a případně opepřete (není to nutné). Chemicky neošetřené citrony nakrájejte na osminky. Mango oloupejte, vykrojte pecku (s peckou můžete trochu bojovat, jak si poradit s úpravou manga najdete v článku Velký speciál o krájení a nožích) a naporcujte na kostky. Na připravené špízové jehly nebo špejle potom střídavě nabodávejte lososa, citron a mango (dělal jsem to tak, aby se dužina citronu vždy dotýkala masa) a grilujte 8–12 minut.
Hřích druhý: Chalupářský špíz
Na 8 špízů potřebujete: 500 g vepřové kýty, 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, sůl a pepř, 2 nožky pikantní klobásy, 2 cibule, 2 papriky, 4 středně velké brambory.
Postup: Vepřovou kýtu nakrájejte na kostky, zakapejte olejem, promíchejte s propasírovaným česnekem, solí a pepřem. Nechte několik hodin uležet. Klobásu nakrájejte na kolečka, cibuli na měsíčky, papriky na kostky a brambory na plátky. Brambory můžete ještě lehce potřít olejem. Vše postupně navlékněte na špízové jehly a grilujte 20 minut.
Hřích třetí: Tajemný hermelín
Na 8 špízů potřebujete: 1 hermelín, 35 dkg dobré anglické slaniny, 2 fenykly.
Postup:Fenykl očistěte a nakrájejte na měsíčky (podobné cibuli), hermelín nakrájejte na menší kostičky. Každou kostičku hermelínu důkladně obalte ve dvou plátcích slaniny a hotový balíček poté napíchněte na špízovou jehlu tak, aby ho z obou stran kryly plátky fenyklu. Na grilu stačí nechat 6 minut a pak ještě za tepla podávat.
Hřích čtvrtý: Nebezpečný zázvor
Na 8 špízů potřebujete: 20 kloboučků žampionů, 300 g kuřecího masa, sůl, pepř, 4 lžíce sójové omáčky, olivový olej, zázvor, 1 větší cibuli.
Postup: Kloboučky žampionů oloupejte, maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a naložte ve směsi oleje a sójové omáčky. Nezapomeňte k tomu přidat i kousek najemno strouhaného zázvoru. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Na jehle poté vystřídejte kousky masa, celé kloboučky žampionů a cibuli. Opékejte, dokud není kuřecí maso hotové.
Hřích pátý: Šťavnatá rajčátka
Na 8 špízů potřebujete: 300 g kuřecích prsních řízků, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, sůl a pepř, 1 menší cuketu, 20 cherry rajčátek.
Postup:Kuřecí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a naložte do sójové omáčky a oleje. Cuketu důkladně omyjte a nakrájejte na plátky. Na špízové jehly potom kombinujte maso, cuketu a celá cherry rajčátka. Grilujte, dokud není kuřecí maso krásně měkké.
A jaké špízy děláte domy vy? Nenechávejte si dobré nápady pro sebe a podělte se o ně s ostatními buď v diskusi pod článkem, nebo v rubrice Vaše recepty!