Článek
Právě v lednu se nejčastěji snažíte zhubnout, jíst zdravěji, nekouřit a nepít (a také zjišťujete, že už je to právě rok, co se vám nic z toho od posledních předsevzetí nepodařilo :-)), a proto je ideální čas do jídelníčku zapojit více zeleniny. Jděte na to kujónsky a nahraďte s ní pečivo, těstoviny a mouku. Že to zní jako utopie? Zkuste naše barevná jídla plná zeleniny a zdravých tuků a uvidíte, že to je hračka!
Burgerové housky vyrobte z batátů (které jsou mnohem zdravější než obyčejné brambory), majonézu vyměňte za guacamole, moučné těstoviny nahraďte zeleninovými a vafle připravte z mrkve ovoněné skořicí a zpevněné (taky super zdravým) lněným semínkem.
Batátové burgery s guacamole
Na 4 „housky“ potřebujete: 4 sladké brambory, řepkový olej, sůl, pepř, 4 vejce
Na burgery: 400 g mletého hovězího nebo krůtího masa (s nízkým obsahem tuku), lžičku hořčice, lžíci worcesteru, sůl, pepř, 1 velké avokádo, hrst cherry rajčat, citron, ¼ lžičky římského kmínu, stroužek česneku, rukolu nebo salát, červenou cibuli
Postup: Brambory oloupejte a buď z nich ve spiralizéru vytvořte nudličky, nebo je nahrubo nastrouhejte. Na troše oleje je pak asi 5 minut restujte, až změknou. Osolte a opepřete a nechte 15 minut vychladnout. Smíchejte s vajíčky, rozdělte do 4 mističek vymazaných olejem a rukou nebo pomocí konzervy směs pořádně utlačte, aby držela tvar. Nechte ještě 20 minut v chladu zatuhnout. Před podáváním je vyklopte a z obou stran opatrně opečte.
Mezitím rozmačkejte avokádo, smíchejte s nasekanými rajčátky a ochuťte citronovou šťávou, římským kmínem, prolisovaným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem. Maso ochuťte hořčicí, worcesterem, solí a pepřem, vytvarujte do 4 burgerů a pod grilem z obou stran opečte. Bramborové „bulky“ pak naplňte plátky cibule, rukolou, masem a avokádovou pomazánkou.
Tip: Milujete burgery, ale chcete trochu odlehčit? Inspirujte se v článcích Zdravější burgery? S rybou nebo kuřetem žádný problém! a Vynikající domácí burgery? Zkuste je bez masa!.
Zeleninové Pad Thai
Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 1 chilli papričku, 3centimetrový kousek zázvoru, řepkový olej, 1 velkou červenou papriku, 3 střední cukety, 1 velkou mrkev, 4 jarní cibulky, 3 stroužky česneku, lžičku kokosového cukru, 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce rybí omáčky, 3 vejce, 100 g pražených nesolených arašídů, 1 limetu
Postup: Nejprve si připravte všechnu zeleninu: cibuli a papriku nakrájejte na proužky, jarní cibulku na kolečka (zelenou část dejte stranou), chilli, zázvor a česnek nasekejte najemno a z cuket a mrkve vytvořte pomocí spiralizéru, škrabky nebo nože dlouhé tenké nudličky.
Cibuli nechte spolu s chilli a zázvorem zesklovatět na rozehřátém oleji, přidejte papriku, cuketu, mrkev a bílou část jarní cibulky a restujte, až je zelenina sice stále na skus, ale už měkká. Přidejte česnek, cukr, sójovou a rybí omáčku, většinu nasekaných arašídů a prošlehaná vajíčka. Míchejte, až vejce zpevní a dochuťte limetkovou šťávou či další sójovkou. Podávejte posypané zelenou částí jarní cibulky a zbylými arašídy.
Tip: Buráky a vajíčka dodají do jídla sice bílkovin dost, ale pokud ho chcete ještě sytější, přidejte orestované kousky drůbežího masa, tofu nebo třeba krevety.
Mrkvové vafle bez mouky
Na 4 velké vafle potřebujete: 400 g mrkve, 4 lžíce drceného lněného semínka, lžičku skořice, 4 vejce, 3 lžíce kokosového tuku
K podávání: javorový sirup, med, arašídové máslo, Cottage sýr, ovoce, semínka, ořechy
Postup: Z mrkve s pomocí spiralizéru vytvořte tenké nudličky nebo ji nahrubo nastrouhejte. Smíchejte ji se lnem, skořicí, vajíčky a rozpuštěným tukem a nechte chvíli odstát, aby semínko nabobtnalo. V rozpáleném vaflovači pak nasucho pečte vafle, které podle chuti obložte ovocem, sýrem Cottage, medem či sirupem, arašídovým máslem, oříšky a semínky.
Tip: Jestli máte kvalitní nepřilnavý vaflovač, těsto klidně i trochu oslaďte kokosovým cukrem či jiným oblíbeným sladidlem.
Pomocníci pro rychlé zpracování zeleniny:
Máte rádi podobné dietní vychytávky, nebo si raději burgery, nudle a pečivo odepřete úplně?