Hlavní obsah

„Hříšná“ jídla dietně: 3 zábavné recepty bez mouky. Burger, smažené nudle i sladké vafle

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Ještě jste nerezignovali na novoroční předsevzetí jíst zdravěji a dietněji? Stále hubnete nebo si udržujete postavu a snažíte se o zajímavý, pestrý a vyvážený jídelníček? Následující tři recepty vám s tím pomohou. A navíc vás mohou inspirovat, jak stravu odlehčovat a přitom si skvěle pochutnat.

Článek

Jak odlehčit a ozdravit jídelníček? Jednoduše! Zapojte do něj víc zeleniny. S její pomocí lze občas nahradit i bílé pečivo, těstoviny nebo mouku. Místo prázdných kalorií tak získáte vitaminy, vlákninu a především nové a zajímavé chutě. Zkuste následující barevná jídla plná zeleniny a uvidíte, že to je hračka.

Burgery v batátových bulkách

  • Na 4 „burgerové bulky“: 4 batáty, 4 vejce, olej, sůl, pepř
  • Na burgery: 400 g mletého hovězího nebo krůtího masa, lžička hořčice, lžíce worcesteru
  • Na oblohu a guacamole: velké avokádo, hrst cherry rajčat, citron, ¼ lžičky římského kmínu, sůl, pepř, stroužek česneku, rukola nebo salát, červená cibule
Foto: Mona Martinů

Místo suché housky si dejte šťavnaté placičky z batátů a majonézu nahraďte zdravou avokádovou pomazánkouFoto: Mona Martinů

Postup

01.

Batáty oloupejte a buď z nich ve spiralizéru vytvořte nudličky, nebo je nahrubo nastrouhejte. Na troše oleje je pak asi 5 minut restujte, až změknou. Osolte a opepřete a nechte 15 minut vychladnout.

02.

Osmažené batáty smíchejte s vajíčky, rozdělte do 4 mističek vymazaných olejem a rukou nebo třeba pomocí hrnku směs pořádně utlačte, aby držela tvar. Nechte ještě 20 minut v chladu zatuhnout. Před podáváním je vyklopte a z obou stran opatrně opečte. Maso ochuťte hořčicí, worcesterem, solí a pepřem, vytvarujte do 4 burgerů a pod grilem (případně na pánvi) je z obou stran opečte.

03.

Na guacamole rozmačkejte avokádo, smíchejte s nasekanými rajčátky a ochuťte citronovou šťávou, římským kmínem, prolisovaným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem. Opečené batátové „bulky“ naplňte plátky cibule, salátem a masem a přidejte guacamole.

Tip: Nemáte gaucamole? Použít můžete třeba domácí tatarku.

Zeleninové pad thai bez nudlí

  • Na 4 porce: 1 cibule, 1 chilli paprička, 3centimetrový kousek zázvoru, řepkový olej, 1 velká červená paprika, 3 střední cukety, 1 velká mrkev, 4 jarní cibulky, 3 stroužky česneku, lžička kokosového cukru, 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce rybí omáčky, 3 vejce, 100 g pražených nesolených arašídů, 1 limeta
Foto: Mona Martinů

Klasické moučné nudle můžete občas vyměnit za extra porci zeleninyFoto: Mona Martinů

Postup

01.

Nejprve si připravte zeleninu: cibuli a papriku nakrájejte na proužky, jarní cibulku na kolečka (zelenou část dejte stranou), chilli, zázvor a česnek nasekejte najemno a z cuket a mrkve vytvořte pomocí spiralizéru, škrabky nebo nože dlouhé tenké nudličky.

02.

Cibuli nechte spolu s chilli a zázvorem zesklovatět na rozehřátém oleji, přidejte papriku, cuketu, mrkev a bílou část jarní cibulky a restujte, až je zelenina sice stále na skus, ale už měkká. Přidejte česnek, cukr, sójovou a rybí omáčku, většinu nasekaných arašídů a prošlehaná vajíčka. Míchejte, až vejce zpevní, a dochuťte limetkovou šťávou či další sójovkou. Podávejte posypané zelenou částí jarní cibulky a zbylými arašídy.

Tip: Buráky a vajíčka dodají dost bílkovin, ale pokud chcete jídlo ještě sytější, přidejte orestované kousky drůbežího masa, tofu nebo třeba krevety.

Sladké mrkvové vafle bez mouky

  • Na 4 velké vafle: 400 g mrkve, 4 lžíce drceného lněného semínka, lžička skořice, 4 vejce, 3 lžíce tuku
  • K podávání: javorový sirup, med, arašídové máslo, sýr cottage, ovoce, semínka, ořechy
Foto: Mona Martinů

Mrkvovo-skořicové vafle obložte oblíbeným ovocem, semínky a oříšky…Foto: Mona Martinů

Postup

01.

Z mrkve s pomocí spiralizéru vytvořte tenké nudličky nebo ji nahrubo nastrouhejte. Smíchejte ji se lnem, skořicí, vajíčky a rozpuštěným (kokosovým) tukem a nechte chvíli odstát, aby semínko nabobtnalo. V rozpáleném vaflovači pak nasucho pečte vafle a podle chuti je obložte ovocem, sýrem cottage, tvarohem, medem či sirupem, arašídovým máslem, oříšky a semínky.

Načítám