Článek
Přepuštěné máslo je nejlepší variantou na smažení. Dnes se o něm mluví jako o ghí, zázraku ájurvédské medicíny, ale tenhle zázrak používaly již vaše babičky v kuchyni zcela běžně. Snadno si ho připravíte i doma, vydrží vám dlouho a nežlukne.
Špaldové lívance
Na 4 porce budete potřebovat: 150 g špaldové mouky, 2 vejce, 250 ml mléka, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžíci másla, 1 lžíci medu. Na dohotovení:přepuštěné máslo na smažení, ovoce podle chuti, 300 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci citronové šťávy, špetku citronové kůry, med
Postup: Do mísy vsypte mouku, přidejte vejce, mléko, sodu, rozpuštěné máslo a med. Vše dobře promíchejte a těsto nechte chvíli odstát. Pak z něho na lívanečníku nebo na pánvi potřené přepuštěným máslem upečte lívance. Zakysanou smetanu promíchejte s cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Lívance ozdobte kopečkem smetany, ovocem podle chuti a zakapejte medem.
Tip: Do těsta můžete před smažením přidat ještě lžíci chia semínek.
Sladký oběd nebo dokonalá snídaně? Máme ještě tipy na lívance s jablky nebo lívance makové, které při kousnutí pěkně zakřupou.