Článek
Hrášek je velmi zdravý a leckteré jídlo v mžiku vizuálně pozvedne. Ať už ho přidáte do polévky, šťávy k masu nebo z něj uděláte hlavní surovinu rychlé večeře, potěšíte nejen děti. A kdyby náhodou došly lusky, malé zelené kuličky najdete bez ztráty jejich nutričních vlastností v každém mrazáku.
Na únavu i hubnutí
Díky vysokému obsahu bílkovin má své nezastupitelné místo v jídelníčku vegetariánů a veganů, ale i sportovců a osob v redukčním režimu. Dvě hrsti hrášku také obsahují 20 % doporučeného denního příjmu vitaminu C. Odpolední svačina v podobě hrášku díky vysokému obsahu železa zažene únavu a s pomocí vysokého obsahu draslíku vám pomůže soustředit se na práci či učení. Právě kvůli železu a bílkovinám by neměl chybět ani ve stravě těhotných a kojících maminek, na nadýmání ze stravy matky totiž ve skutečnosti trpí jen minimální množství kojenců, takže to určitě za pokus stojí.
Rozdíl mezi hráškem a hrachem tkví pouze ve zralosti. Nezralému se říká hrášek a používá se jako zelenina. Později hrášek dozrává, až se mu jako sušenému začne říkat hrách; pak se používá jako luštěnina. Hrách je bohatý na vápník, hořčík, fosfor a draslík. Oba dva jsou bohaté také na vitaminy skupiny B. Speciální kultivar je pak cukrový hrášek, který se jí s celými lusky.
Co s hráškem v kuchyni?
- Přidejte hrst rozmačkaných kuliček do bramborové kaše a dochuťte olivovým olejem a hrubě mletým pepřem.
- Vizuálně i chuťově osvěží také jarní a letní polévky a saláty.
- Pokud děláte maso „na přírodno“, ve šťávě krátce poduste hrst hrášku.
- Ke grilovanému masu je skvělý také jednoduchý salát z na másle podušeného nebo blanšírovaného hrášku, jemně nakrájené mladé cibule a trochy hořčice.
- Jednoduchá hrášková kaše může být i přílohou anglické klasiky Fish & Chips.
- Lusky mladého cukrového hrášku stačí tak, jak jsou, orestovat na másle a podávat jako přílohu k masu.
A jednoduchá rada na závěr: hrášek nikdy dlouho tepelně neupravujte, jinak ztratí sytě zelenou barvu a začne šednout. Připravili byste se tak o typicky sladkou chuť. Čerstvý hrášek stačí krátce povařit ve vroucí vodě a prudce zchladit ve vodě ledové, tedy blanšírovat.
Hráškový hummus
Na 4 porce potřebujete: 450 g hrášku, 1 stroužek česneku, 75 ml panenského olivového oleje, snítku máty, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř. Na ozdobu: sušenou šunku, ředkvičky, salátovou okurku, lístky máty, chléb
Postup: Hrášek vhoďte do vroucí vody a 3–5 minut vařte doměkka. Pak prudce zchlaďte v ledové vodě, aby si zachoval barvu. Nechte důkladně okapat, asi 2 hrsti nechte bokem a rozmačkejte vidličkou. Zbytek hrášku rozmixujte spolu s česnekem, olivovým olejem a mátou na pastu. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Smíchejte s rozmačkaným hráškem, který pomazánce dodá příjemnou texturu. Podávejte namazané na opečeném chlebu a ozdobené kouskem sušené šunky, ředkvičky, okurky a pár lístky máty.
Náš tip: Do mixéru přidejte i kousek parmezánu nebo zralého pecorina (například romano).
V jakém pokrmu milujete hrášek nejvíce vy?