Článek
Postup
01.
Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na malé kousky nakrájenou oloupanou bramboru a na tenké plátky nasekaný stroužek česneku. Restujte zhruba 2 minuty. Trochu hrášku si nechte bokem na závěrečnou ozdobu a všechen zbylý nasypte do hrnce.
02.
Osolte, opepřete, ochuťte špetkou majoránky a ještě zhruba minutu míchejte v hrnci. Vše podlejte vývarem a vodou jenom tak, aby zelenina byla sotva ponořená, jinak by byl krém moc řídký. Vařte tak dlouho, aby hrášek i brambora změkly (to trvá 3–5 minut), ale hrášek zároveň dlouhým vařením neztratil svou krásně zelenou barvu. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
03.
Jednotlivé porce ozdobte lístky čerstvé máty, zbylým hráškem a několika kapkami ovesné smetany.
Podívejte se na další dvě vykutálené dobroty z hrášku.