Článek
Postup
01.
Něco přes polovinu hrášku (mrazeného nebo čerstvého) zlehka opečte na troše másla, osolte, zalijte vodou a pět minut poduste. Rozmixujte na hladký krém.
02.
Ve velké pánvi nechte na olivovém oleji zesklovatět najemno pokrájenou cibuli, přidejte na proužky pokrájené kuře nebo krůtu, pořádně opepřete a nechte ze všech stran zatáhnout. Zasypejte rýží (nemusíte ji vážit, stačí ji odměřit do 250ml hrnku) a nasekaným česnekem a chvilku opékejte. Zalijte vínem a nechte ho odpařit. Přilijte vývar nebo vodu (opět není třeba přesně měřit, stačí použít stejný hrnek jako na rýži), osolte a povařte na skus. Na tyto příležitosti se bezvadně hodí domácí vegeta – stačí lžička této zeleninové směsi a hravě se tak vyhnete umělým dochucovadlům.
03.
Vmíchejte celý i rozmixovaný hrášek a nasekanou mátu a dovařte doměkka. Zjemněte Lučinou, mascarpone nebo kouskem másla a dochuťte citronovou šťávou, a jestli máte chemicky neošetřený citron, i jeho nastrouhanou kůrou, dodá mu skvělou chuť i vůni. Podle chuti dosolte a opepřete a podávejte s hoblinkami parmezánu.
Tip: Masa stačí i podstatně méně, případně si udělejte vegetariánskou verzi s větším množstvím sýra jako u chřestovo-pórkového rizota.
Máte rádi italská krémová rizota, nebo dáváte přednost tradiční české (i když trochu retro) sypané verzi?