Článek
01.
Mrazený hrášek vsypte do vroucí vody, opět přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Sceďte a ochlaďte pod studenou vodou.
02.
Hrášek vsypte do větší mísy a roztlačte ho mačkadlem na brambory tak, aby menší část kuliček zůstala vcelku. Přidejte citronovou kůru a šťávu, prolisujte do mísy česnek a přidejte nadrobno pokrájenou mátu. Osolte, opepřete, přidejte lžičku sody a dobře promíchejte. Postupně vmíchejte hrachovou mouku tak, aby vznikla kompaktní hmota. Hmota bude vlhká a lepivá, ale nemusíte se bát, karbanátky nebudete tvarovat ručně.
03.
Nechte hmotu chvíli odstát a připravte si dip – čerstvý sýr povolte trochou jogurtu a rozmíchejte dohladka. Přidejte sůl, citronovou šťávu a hrst čerstvých nasekaných bylinek. S hráškem nejvíc ladí máta, kopr a česnek.
04.
Na velké nepřilnavé pánvi rozpalte na středním plameni olej. Navlhčenou lžící odeberte kousek hráškové hmoty, dejte na pánev a obrácenou stranou lžíce vytvarujte placku asi 1 cm vysokou. Zvolna smažte po obou stranách asi 5 minut.
05.
Podávejte s bylinkovým dipem a čerstvou zeleninou.
Použili jste někdy hrachovou mouku? A pokud ne, nalákali jsme vás?