Článek
Postup
01.
Rozpalte 3 lžíce oleje a smažte na něm na jemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou bramboru i na plátky nakrájený řapíkatý celer. Opékejte asi 10 minut, než zelenina změkne.
02.
Zalijte ¾ litrem vývaru, nechte 5 minut povařit a přisypte hrášek. Ještě minutku povařte a rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu, hrst nasekané máty a podle chuti osolte a opepřete.
03.
Mezitím, co se polévka vaří, si natrhejte ciabattu na malé kousky, pokapejte je olejem a v troubě, vyhřáté na 200 stupňů Celsia, opečte. Během pečení krutony jednou promíchejte a na závěr je smíchejte s hrstkou nasekané máty a nadrobeným sýrem.
04.
Porce polévky ozdobte krutony a zakápněte panenským olivovým olejem.
Z hrášku vyzkoušejte také báječné zelené rizoto.