Článek
Postup
01.
Ve větším hlubším hrnci rozpusťte na středním plameni máslo, přidejte mouku a za stálého míchání usmažte světlou jíšku. Zalijte ji smetanou, prošlehejte metlou, osolte, přidejte bobkový list, nové koření a mléko a znovu pořádně prošlehejte. Na mírném plameni za občasného míchání vařte asi 15 až 20 minut, až omáčka pěkně zhoustne a ztratí moučnou chuť.
02.
Do omáčky prolisujte česnek a přidejte ocet a cukr. Vložte hrášek a znovu pomalu přiveďte k varu. Když začne omáčka probublávat, bude hrášek tak akorát a můžete hrnec odstavit. Přidejte čerstvý kopr nasekaný na jemno.
JARO JE V ROZPUKU A JE ČAS ODLEHČIT JÍDELNÍČEK
03.
Připravte si vajíčka podle chuti – klidně si usmažte volské oko nebo udělejte ztracené vejce, vajíčko natvrdo je také v pořádku. Anebo opečte či osmažte kousek uzeniny. Omáčku podávejte teplou s přílohou podle svého výběru.
Tip: Třebaže je čerstvého hrášku do omáčky škoda, máte-li možnost, můžete ji na závěr dozdobit hrstičkou hráškových výhonků.
Víte, co je to prívarok, nebo o něm slyšíte poprvé?