Článek
Postup
01.
Půlený žlutý hrách se sice nevaří tak dlouho jako ten v celku, ale stejně je dobré ho den předem namočit – ušetříte si tak minimálně dvacet minut vaření.
02.
Na kostičky pokrájenou cibuli a mrkev orestujte na lžíci sádla, osolte a přidejte scezený namočený hrách. Zalijte litrem vody a spolu s majoránkou povařte asi 30 minut do změknutí. Čas od času zkontrolujte, jestli je v hrnci dostatek vody a hrách se nepřipaluje.
03.
Na závěr vmíchejte prolisovaný česnek a čerstvě mletý pepř a tyčovým mixérem rozmixujte na hladký krém. Jestli máte raději polévky se strukturou, část hrachu dejte před mixováním stranou a poté ho vraťte do hrnce.
04.
Podávejte jen tak, s nasucho opečenou klobásou, kousky uzeného (to v celku můžete v polévce rovnou i uvařit a před mixováním vyndat a pokrájet), krutonky nebo hrstí rozmrazeného zeleného hrášku.
Tip: Proti nadýmání do polévky přidejte i bobkový list nebo trošku tymiánu. Další užitečné tipy najdete v článku Tipy & triky pro luštěniny. Polévku můžete na závěr lehce dobarvit špetkou kurkumy nebo papriky...
Máte rádi zdravý, sytý a levný hrách? Zkuste z něj i lahodné citronové pyré, pučálku nebo voňavou mrkvovou polévku.
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky • Perníčky • Linecké cukroví • Pracny • Rumové kuličky • Vosí hnízda • Rafaelo kuličky • Kokosky • Další vánoční cukroví