Článek
Postup
01.
Žlutý (půlený) hrách propláchněte a zalijte ho v hrnci vodou – hladina by měla být asi 4 cm nad hrachem. Pořádně osolte a uvařte úplně doměkka. Trvá to asi 40–45 minut. Podle potřeby během vaření dolijte vodu.
02.
Připravte si cibulku. Cibuli nakrájejte na tenké proužky a vložte je do dostatečného množství rozpáleného oleje – cibule v něm musí doslova plavat. Stáhněte teplotu a pozvolna smažte. Jakmile začne získávat cibulka zlatou barvu, odstavte ji. Pamatujte, že v horkém oleji ještě hodně „dojde“, kdybyste ji odstavili až při dokonale zlaté barvě a nescedili ji, spálila by se.
03.
Klobásu rozdělte na 4 porce, z každého kusu smotejte šneka a zpevněte ho špejlí. Zlehka poprašte hladkou moukou a opečte na pánvi. Dokončení kaše po dovaření trvá už jen chvilku, klobásy můžete mít hotové klidně zároveň s dovařením hrachu.
04.
Hrách slijte (vodu zatím uschovejte), přidejte máslo, mléko a česnek a rozmixujte dohladka. Podle potřeby nařeďte trochou slité vody. Pamatujte, že kaše během chladnutí dost zhoustne.
05.
Kaši podávejte s opečenou klobásou a cibulkou. Olej, který vám zbude po cibulce, rozhodně nevylévejte – přepálený ještě není a cibulka ho krásně ochutila pro další používání při opékání masa nebo do salátů.
Máte rádi hrách? Dopřejte si ho i v polévce s uzenými žebry. A pokud vás zaujala spíš ta vinná klobása, můžete ji doplnit glazovanými cibulkami.