Hlavní obsah
3,1
(247)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Kdo by neměl rád klasické hraběnčiny řezy! Jestli chcete zkusit něco trochu jiného, přidejte do nich ještě mák. Kombinace jablek, sladkého bílkového sněhu a máku je naprosto dokonalá.

35 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g másla
  • 4 ks žloutků
  • 160 g cukru moučka
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička citronové kůry
Náplň
  • 6 ks jablek
  • 4 lžíce máku
  • 4 ks bílku
  • 2 balíčky vanilkového cukru
Článek

Když už nějaký dezert nese takhle aristokratický název, naznačuje to, že se bude jednat o mimořádnou lahůdku. A pokud do už tak výtečných klasických hraběnčiných řezů přidáte ještě mák, můžete je bez problému povýšit na řezy pro královnu.

Postup

01.

Do mísy prosejte všechnu mouku. Přidejte cukr, citronovou kůru a prášek do pečiva. Vše promíchejte. Pak přidejte pokrájené máslo, mléko a žloutky. 

02.

Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Třetinu těsta odeberte, zabalte do fólie a dejte do mrazáku. 

03.

Na náplň překrojte jablka, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. V míse je smíchejte s mákem a jedním vanilkovým cukrem

04.

Těsto vyválejte na velikost plechu, přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem a navrch rozložte jablečnou směs. Takhle připravený základ na koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 minut.

05.

Mezitím ušlehejte dotuha bílky se zbylým vanilkovým cukrem. Po 20 minutách pečení vyndejte koláč z trouby, naneste na něj rovnoměrně sníh a navrch nahrubo nastrouhejte vychlazené těsto z mrazáku.

06.

Plech vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut. Po vychladnutí nakrájejte koláč na řezy. 

Energetická hodnota celkem - 1 plech 20 × 30 cm
Energie18 308,67 kJ
Bílkoviny88,92 g
Tuky166,35 g
Sacharidy610,45 g
Sůl0,82 g
SAFA70,45 g
Vláknina42,71 g
Cukry273,94 g

Načítám