Článek
Když už nějaký dezert nese takhle aristokratický název, naznačuje to, že se bude jednat o mimořádnou lahůdku. A pokud do už tak výtečných klasických hraběnčiných řezů přidáte ještě mák, můžete je bez problému povýšit na řezy pro královnu.
Postup
01.
Do mísy prosejte všechnu mouku. Přidejte cukr, citronovou kůru a prášek do pečiva. Vše promíchejte. Pak přidejte pokrájené máslo, mléko a žloutky.
02.
Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Třetinu těsta odeberte, zabalte do fólie a dejte do mrazáku.
03.
Na náplň překrojte jablka, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. V míse je smíchejte s mákem a jedním vanilkovým cukrem.
04.
Těsto vyválejte na velikost plechu, přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem a navrch rozložte jablečnou směs. Takhle připravený základ na koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 minut.
05.
Mezitím ušlehejte dotuha bílky se zbylým vanilkovým cukrem. Po 20 minutách pečení vyndejte koláč z trouby, naneste na něj rovnoměrně sníh a navrch nahrubo nastrouhejte vychlazené těsto z mrazáku.
06.
Plech vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut. Po vychladnutí nakrájejte koláč na řezy.
Víte, jak poznat pančovaný mák? Poradíme vám!