Hlavní obsah
3,5
(40)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Máte královské chuťové pohárky? Pak musíte ochutnat křehké hraběnčiny řezy! Ideální moučník k čaji o páté nebo jako zlatá tečka po vydatné hostině. Anebo si je prostě dejte, kdy chcete, protože jejich příprava není složitá a chuť je luxusní.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 5 ks vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 250 g másla
Náplň
  • 6 ks jablek
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 5 lžic rozinek
  • 1 balení skořicového cukru
Článek

Chcete hraběnčiny řezy povýšit rovnou na královské? Potřete první vrstvu těsta ještě marmeládou a teprve na ni rozprostřete jablka. Ty pak zakápněte kapkou citronu, aby neztratila barvu. Ořechy do náplně opražte na suché pánvi, díky tomu budou mít intenzivnější chuť.

Postup

01.

Žloutky utřete s moučkovým cukrem, přidejte mouku, prášek do pečiva, změklé máslo a vypracujte tužší těsto.

02.

Polovinu těsta oddělte a dejte na 15 minut do mrazáku. A zatím z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

03.

Druhou polovinu těsta vyválejte do tvaru plechu a položte ji na pečicí papír. Na rozválené těsto rozprostřete směs, kterou vytvoříte z nahrubo nastrouhaných jablek, ořechů, rozinek a skořicového cukru. Potřete vyšlehaným sněhem z bílků.

04.

Teď přichází na řadu druhá polovina těsta z mrazáku. Nastrouhejte ji nahrubo přímo na sněhovou čepici a koláč pečte 30 minut v troubě při 180 °C.

Energetická hodnota celkem - 1 plech
Energie23 784,35 kJ
Bílkoviny103,86 g
Tuky276,13 g
Sacharidy676,81 g
Sůl0,95 g
SAFA117,27 g
Vláknina42,26 g
Cukry297,5 g

Načítám