Hlavní obsah
3,3
(52)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Milujete jídla, která můžete servírovat z jednoho hrnce? Je to pohodlné a nádobí je minimum. Připravte si lahodnou hovězí směs zapečenou s jemným batátovým pyré.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Masová směs
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 200 g rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 150 g celeru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžíce oleje
Pyré
  • 600 g batátů
  • 50 g másla
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Batáty oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte do vody. Osolte, přiveďte k varu a vařte je 15 až 20 minut doměkka.

02.

Cibuli nakrájejte nadrobno, stroužky česneku prolisujte a celer nastrouhejte na hrubo. V hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte na něm cibuli. 

03.

Po chvíli přidejte celer, česnek, kmín a papriku. Vše krátce opečte a nechte rozvonět. Přidejte maso, promíchejte a opečte dohněda. 

04.

Vmíchejte protlak, rajčata, nasekanou chilli papričku a směs osolte a opepřete. Přilijte trochu vody a vše poduste pod pokličkou asi 10 minut. 

05.

Mezitím slijte batáty, přidejte k nim máslo a šťouchadlem je rozmačkejte. Přilijte mléko, dle potřeby dosolte a a umixujte hladké pyré. 

06.

Masovou směs přemístěte do zapékací nádoby. Navrch naneste batátové pyré. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a dejte zapéct na 15 až 20 minut. Podávejte se zeleninovým salátem podle chuti. 

Raději vepřové? Pyré můžete udělat také z hrášku a upéct k němu křupavý bůček.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie10 006,34 kJ
Bílkoviny109,29 g
Tuky159,26 g
Sacharidy124,71 g
Sůl13,86 g
SAFA64,13 g
Vláknina27,81 g
Cukry76,5 g

Načítám