Článek
Postup
01.
Batáty oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte do vody. Osolte, přiveďte k varu a vařte je 15 až 20 minut doměkka.
02.
Cibuli nakrájejte nadrobno, stroužky česneku prolisujte a celer nastrouhejte na hrubo. V hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte na něm cibuli.
03.
Po chvíli přidejte celer, česnek, kmín a papriku. Vše krátce opečte a nechte rozvonět. Přidejte maso, promíchejte a opečte dohněda.
04.
Vmíchejte protlak, rajčata, nasekanou chilli papričku a směs osolte a opepřete. Přilijte trochu vody a vše poduste pod pokličkou asi 10 minut.
05.
Mezitím slijte batáty, přidejte k nim máslo a šťouchadlem je rozmačkejte. Přilijte mléko, dle potřeby dosolte a a umixujte hladké pyré.
06.
Masovou směs přemístěte do zapékací nádoby. Navrch naneste batátové pyré. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a dejte zapéct na 15 až 20 minut. Podávejte se zeleninovým salátem podle chuti.
Raději vepřové? Pyré můžete udělat také z hrášku a upéct k němu křupavý bůček.