Článek
Postup
01.
Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na kostičky a na sádle, na středně silném ohni, pomalu smažte do světle zlaté barvy. Zatímco se cibule smaží, očistěte maso a nakrájejte ho na nudličky.
02.
Když je cibule osmažená, zvyšte plamen a do hrnce vložte připravené maso. Osolte, opepřete a nechte vyvařit všechnu šťávu, kterou maso pustilo, až na tuk. K masu přidejte rajčatový protlak a pořádně ho v základu rozmíchejte. Zalijte bílým vínem a také ho nechte odvařit.
03.
Maso v hrnci podlijte horkou vodou (kdo má, použije vývar) tak, aby bylo částečně ponořené, a za občasného míchání pomalu duste na mírném ohni, až bude zcela měkké – podle stáří masa to bude trvat asi hodinu – hodinu a půl. Během dušení můžete případně doplnit vyvařenou tekutinu, ale nepřehánějte to s množstvím – jenom tak bude omáčka silná a chutná tak, jak má být.
04.
Podávejte s haluškami nebo těstovinami.
Tip
V Maďarsku, odkud tenhle recept pochází, se často na konci dušení přidá k masu hrášek a v omáčce se jenom zlehka prohřeje – vyzkoušejte, je to překvapivě chutná kombinace.
Z krávy je skvělé taky naše hovězí po burgundsku na červeném víně nebo mongolské hovězí kuličky alias rychlá „čína“.