Hlavní obsah
3,4
(133)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Hovězí tokáň sice na první pohled vypadá jako guláš, příprava a chuť se ale liší. Maso se krájí na nudličky velké asi jako malíček a do základu nepatří červená paprika. Omáčka je silná a příjemně navinulá, není jí však mnoho, proto se jako příloha příliš nehodí knedlík – výborné jsou halušky nebo maďarská tarhoňa.

15 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 1 000 g hovězího předního masa
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml bílého vína
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na kostičky a na sádle, na středně silném ohni, pomalu smažte do světle zlaté barvy. Zatímco se cibule smaží, očistěte maso a nakrájejte ho na nudličky.

02.

Když je cibule osmažená, zvyšte plamen a do hrnce vložte připravené maso. Osolte, opepřete a nechte vyvařit všechnu šťávu, kterou maso pustilo, až na tuk. K masu přidejte rajčatový protlak a pořádně ho v základu rozmíchejte. Zalijte bílým vínem a také ho nechte odvařit.

03.

Maso v hrnci podlijte horkou vodou (kdo má, použije vývar) tak, aby bylo částečně ponořené, a za občasného míchání pomalu duste na mírném ohni, až bude zcela měkké – podle stáří masa to bude trvat asi hodinu – hodinu a půl. Během dušení můžete případně doplnit vyvařenou tekutinu, ale nepřehánějte to s množstvím – jenom tak bude omáčka silná a chutná tak, jak má být.

04.

Podávejte s haluškami nebo těstovinami.

Tip

V Maďarsku, odkud tenhle recept pochází, se často na konci dušení přidá k masu hrášek a v omáčce se jenom zlehka prohřeje – vyzkoušejte, je to překvapivě chutná kombinace.

Související témata:

Načítám