Článek
Postup
01.
Brambory oškrábejte a dejte uvařit vcelku nebo přepůlené do osolené vody, trvá to asi 20 minut.
02.
Maso nakrájejte na nudličky. Osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte máslo a maso na něm na dvakrát zprudka zatáhněte – nedávejte ho tam všechno naráz, ať se pánev příliš neochladí, maso by se pak místo prudkého opečení jen dusilo a přišlo by o svoji šťavnatost. Vyndejte ho a uchovejte v teple, třeba na talíři pod poklicí.
03.
Cibuli nakrájejte najemno, žampiony na plátky a nechte zlehka opéct ve výpeku z masa. Podle potřeby přidejte ještě trochu tuku.
04.
Přidejte utřený česnek a hladkou mouku a nechte česnek rozvonět. Podlijte horkým vývarem a pořádně metličkou promíchejte, aby se nezavařily hrudky. Vraťte maso do omáčky, přidejte smetanu a lžičku pikantní hořčice a nechte prohřát, až omáčka zhoustne.
05.
Uvařené brambory sceďte. Cibuli nakrájejte nahrubo a na másle osmahněte dozlatova. Brambory rozšťouchejte, vmíchejte do nich cibuli a ochuťte muškátovým oříškem, případně ještě špetkou soli.
06.
Stroganoff podávejte se šťouchanými bramborami, jako příloha se perfektně hodí i krátké široké nudle.
Hovězí nudličky nemusí být jen v krémové omáčce. Můžete je zkusit ve východoasijkém stylu se zelenou paprikou a jarní cibulkou nebo jako „čínu“ s rýží.