Hlavní obsah
3,0
(319)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Název pokrmu hovězí stroganoff většina lidí už někdy slyšela, ale ne každý ví, o co jde, a jaké skvělé jídlo si nechal ujít, pokud ho ještě nejedl. Chcete-li si dopřát dobré hovězí, tak je na to stroganoff jako stvořený.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 500 g hovězí roštěné
  • 3 lžíce másla
  • 1/2 ks cibule
  • 200 g žampionů
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na brambory
  • 600 g brambor
  • 1/2 ks cibule
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Brambory oškrábejte a dejte uvařit vcelku nebo přepůlené do osolené vody, trvá to asi 20 minut.

02.

Maso nakrájejte na nudličky. Osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte máslo a maso na něm na dvakrát zprudka zatáhněte – nedávejte ho tam všechno naráz, ať se pánev příliš neochladí, maso by se pak místo prudkého opečení jen dusilo a přišlo by o svoji šťavnatost. Vyndejte ho a uchovejte v teple, třeba na talíři pod poklicí.

03.

Cibuli nakrájejte najemno, žampiony na plátky a nechte zlehka opéct ve výpeku z masa. Podle potřeby přidejte ještě trochu tuku. 

04.

Přidejte utřený česnek a hladkou mouku a nechte česnek rozvonět. Podlijte horkým vývarem a pořádně metličkou promíchejte, aby se nezavařily hrudky. Vraťte maso do omáčky, přidejte smetanu a lžičku pikantní hořčice a nechte prohřát, až omáčka zhoustne.

05.

Uvařené brambory sceďte. Cibuli nakrájejte nahrubo a na másle osmahněte dozlatova. Brambory rozšťouchejte, vmíchejte do nich cibuli a ochuťte muškátovým oříškem, případně ještě špetkou soli.

06.

Stroganoff podávejte se šťouchanými bramborami, jako příloha se perfektně hodí i krátké široké nudle.

Hovězí nudličky nemusí být jen v krémové omáčce. Můžete je zkusit ve východoasijkém stylu se zelenou paprikou a jarní cibulkou nebo jako „čínu“ s rýží.

Načítám