Článek
Informace o receptu
- mírně náročné
- 75 minut
- 4 osoby
- dostupné
Použité ingredience
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule (oloupaná a drobně nakrájená)
- 2 stroužky česneku (oloupané a prolisované)
- 600 g mletého hovězího masa
- 250 g čerstvých žampionů (očištěných a nakrájených na plátky)
- 2 mrkve (oloupané a nakrájené na drobné kostičky)
- 2 řapíkaté celery (očištěné a nakrájené na menší kousky)
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek hovězího vývaru
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička majoránky
- ½ lžičky tymiánu
- 1 ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- Bramborová kaše:
- 600 g brambor (oloupaných a rozpůlených)
- 2 lžíce másla
- 3-4 lžíce horkého mléka (dle potřeby)
- 100 g polotvrdého sýru (jemně nastrouhaného)
- 2 lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- špetka muškátového oříšku
Návod k přípravě
V hrnci si na oleji zpěníme cibuli s česnekem (3 minuty), přidáme mleté maso, osmahneme dohněda (5 minut), přidáme žampiony, osolíme, opepříme, přidáme mrkev, celer a povaříme, až se vypaří tekutina (3-5 minut). Zaprášíme moukou, osmahneme (3 minuty), zalijeme hovězím vývarem, vmícháme rajčatový protlak, worcestrovou omáčku, majoránku, tymián a dochutíme solí a pepřem. Dusíme asi 10-15 minut, až je zelenina měkká. Připravíme si kaši: v osolené vodě uvaříme brambory, scedíme je a promačkáme dohromady s máslem, horkým mlékem, přidáme sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a nakonec vmícháme sýr. Je-li kaše velmi hustá, přidáme horké mléko. Do máslem vymazané zapékací formy dáme směs mletého masa a na povrch směsi rozvrstvíme bramborovou kaši. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C 15-20 minut, až je bramborová kaše na povrchu zlatohnědé barvy.