Hlavní obsah
3,0
(295)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Žádné složité ingredience ani koření. Na perfektní pozdně letní jídlo vám naprosto postačí jen voňavé lesní houby, kousek špeku a šťavnaté roštěnky. A v zimě je navíc s přehledem připravíte i ze sušených hub.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 3 plátky hovězí roštěné
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 60 g špeku
  • 1 ks cibule
  • 3 hrsti čerstvých hub
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
Článek

Postup

01.

Špek pokrájejte na kostičky a nechte ve větší pánvi vyškvařit. Pokud máte roštěnou v celku, proti vláknu ji nakrájejte na plátky a z obou stran je osolte, opepřete a lehce obalte v mouce.

02.

Lžící vyndejte vyškvařené kostičky špeku a na tuku z obou stran zprudka opečte maso, aby se zatáhlo a trošku zezlátlo. Pak ho vyndejte z pánve.

03.

Ve výpeku nyní dozlatova opečte najemno pokrájenou cibuli. Přidejte očištěné a nakrájené houby, trochu soli, kmín a asi půllitr vody. Přiveďte k varu, aby se pustily výpečky. Do pánve vraťte maso a špek, přiklopte a 1–1,5 hodiny duste doměkka.

04.

Čas od času zamíchejte a případně podlijte. Podávejte s rýží nebo knedlíkem. Kdo má raději hladké omáčky, může na závěr maso vyndat, omáčku zředit trochou smetany a rozmixovat.

Tip

Maso uvaříte i na sušených houbách – stačí je předem na chvíli namočit do trochy vody a přidat je pak do pánve i s ní.

Nejste si jistí svými úlovky z lesa? Abyste neotrávili celou rodinu, raději si je ověřte v článku Jedlé a jedovaté houby: Pozor, tyto páry se často zaměňují!

Načítám