Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 190 °C, v případě horkovzdušné na 170 °C. Maso důkladně opláchněte, odblaňte a tuk na povrchu nařízněte do mřížky. Díky tomu si maso při pečení drží svůj tvar a nebude se kroutit. Můžete ho ještě svázat kuchyňským provázkem, aby drželo ve tvaru válečku.
02.
V dostatečně velké pánvi rozehřejte olej, vložte do ní maso tukem dolů a zvolna asi 10 minut opékejte do chvíle, než bude naříznutá vrstva dostatečně křupavá. Obraťte a ještě asi minutu opékejte. Položte na mřížku vloženou do kastrolu či pekáče.
03.
Do vzniklých zářezů v tuku vsuňte snítky rozmarýnu a oloupané stroužky česneku. Roštěnec zakápněte šťávou z 1 citronu, důkladně osolte a opepřete a dejte péct. Pro 450 g masa obecně platí: na přípravu stupně medium-rare je třeba 10–15 minut, na stupeň medium 15–20 minut a na zcela propečené maso 25–30 minut. Maso na fotce bylo pečené nejprve 20 minut z jedné strany a po otočení se dalších 15 minut dopékalo.
04.
Před servírováním nechte maso alespoň 10 minut odpočívat pod alobalem. Roastbeef pokrájejte proti vláknu na plátky a podávejte s opečenými bramborami či pečivem a třeba domácí tatarskou omáčkou. Skvělý je i za studena na různé sendviče a chlebíčky.
Vyzkoušejte i tento několikrát otestovaný recept na růžový roastbeef v bylinkové krustě, je skvělý!