Článek
Postup
01.
02.
Hovězí maso nakrájejte na kostky, osolte a opepřete. V hrnci se silnějším dnem rozpalte sádlo na vyšší teplotu. Hovězí kostky zlehka obalte v mouce a opečte ze všech stran do hněda. Opečené maso vyjměte a nechte chvíli stranou.
03.
Do uvolněného hrnce vsypejte cibuli, papriku a celer a osmahněte do světle hnědé barvy (zelenina pustí trochu vody, díky tomu se uvolní všechny přípečky ze dna). Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek a zbytek koření. Velmi krátce ho rozmíchejte v horkém tuku a přidejte rajčata i se šťávou, kterou pustila.
04.
Do hrnce vraťte maso i se šťávou. Podle toho, kolik je v hrnci tekutiny, přilijte ještě tolik vody (nebo ideálně vývaru), aby bylo maso zpola potopené. Stáhněte plamen, přiklopte pokličkou tak, aby mohla pára unikat, a zvolna duste asi hodinu a půl, občas promíchejte.
05.
06.
Až budou mrkev a brambory téměř uvařené, přidejte vyloupaný mladý hrášek (a případně i mladou cuketu) a ten už povařte jenom velmi krátce.
Tip: Jako příloha se nejvíc hodí čerstvý chléb nebo těstoviny. Před podáváním nezapomeňte posypat zelenou petrželkou či pažitkou. Přidat můžete i pár koleček červené cibule.
Víte, že skvělý guláš uvaříte i bez masa? Vynikající je guláš s hlívou a bramborami. V sezoně je výborný i klasický houbový guláš.