Hlavní obsah
3,3
(43)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

V létě přidáváme sezonní zeleninu téměř do každého jídla. Má to několik dobrých důvodů: je ve vrcholné kondici, takže skvěle voní i chutná. Prospěje zdraví a také uleví peněžence. Když nastavíte hovězí ragú zeleninou, bude vám stačit výrazně menší kus masa a pochutnáte si možná i víc než na klasickém guláši.

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 600 g hovězího krku
  • 2 ks cibule
  • 2 ks rajčat
  • 3 ks paprik
  • 1 čtvrtka celeru
  • 2 ks mrkve
  • 600 g nových brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku čerstvého hrášku
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Směs koření
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
Článek

Postup

01.

Rajčata nařízněte do kříže, spařte vařící vodou, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Nadrobno nakrájejte také oloupanou cibuli, papriku a celer.

02.

Hovězí maso nakrájejte na kostky, osolte a opepřete. V hrnci se silnějším dnem rozpalte sádlo na vyšší teplotu. Hovězí kostky zlehka obalte v mouce a opečte ze všech stran do hněda. Opečené maso vyjměte a nechte chvíli stranou.

03.

Do uvolněného hrnce vsypejte cibuli, papriku a celer a osmahněte do světle hnědé barvy (zelenina pustí trochu vody, díky tomu se uvolní všechny přípečky ze dna). Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek a zbytek koření. Velmi krátce ho rozmíchejte v horkém tuku a přidejte rajčata i se šťávou, kterou pustila.

04.

Do hrnce vraťte maso i se šťávou. Podle toho, kolik je v hrnci tekutiny, přilijte ještě tolik vody (nebo ideálně vývaru), aby bylo maso zpola potopené. Stáhněte plamen, přiklopte pokličkou tak, aby mohla pára unikat, a zvolna duste asi hodinu a půl, občas promíchejte.

05.

V mezičase oloupejte mrkev a nakrájejte na větší kousky. Brambory pořádně vydrhněte kartáčkem a nakrájejte na čtvrtiny. Až bude maso téměř měkké, přidejte zeleninu do hrnce a přilijte tolik vody, aby byla téměř potopená. Ochutnejte a případně dosolte a dál pod pokličkou duste asi 15 minut.

06.

Až budou mrkev a brambory téměř uvařené, přidejte vyloupaný mladý hrášek (a případně i mladou cuketu) a ten už povařte jenom velmi krátce.

Tip: Jako příloha se nejvíc hodí čerstvý chléb nebo těstoviny. Před podáváním nezapomeňte posypat zelenou petrželkou či pažitkou. Přidat můžete i pár koleček červené cibule.

Víte, že skvělý guláš uvaříte i bez masa? Vynikající je guláš s hlívou a bramborami. V sezoně je výborný i klasický houbový guláš.

Související témata:

Načítám