Článek
Postup
01.
Rajčata přepulte a řeznou stranou položte na rozpálený gril. Česnek neloupejte a dejte také na rošt. Až se rajčata dobře zbarví a začnou měknout, tak je obraťte, mírně zakápněte olejem, osolte, opepřete a i s česnekem grilujte zhruba dalších deset minut, dokud nebudou horká a pěkně změklá. Poté rajčata i česnek oloupejte a přesuňte do hmoždíře nebo mixéru, přihoďte oregano, sůl, pepř, olivový olej a med. Omáčku dobře rozmačkejte nebo rozmixujte a dle potřeby dochuťte.
02.
Maso vyndejte z lednice alespoň hodinu před grilováním, ať není studené. Gril rozpalte naplno. Těsně předtím, než začnete grilovat, pupek z obou stran osolte, opepřete a mírně pocukrujte. Cukr na povrchu zkaramelizuje, maso se zbarví a chytne další chuť. Pupek mírně potřete olejem a v celku vložte na gril. Opékejte ho z jedné strany, dokud se na povrchu pěkně nezatáhne (cca tři minuty), poté ho obraťte, opečenou stranu potřete vrstvou omáčky, zakryjte plátky sýra a rajčat a nechte na grilu dodělávat, dokud se sýr nezapeče a maso nebude hotové (ideálně středně propečené). Mělo by to podle výšky steaku trvat tři až pět minut. Zapečenou „masovou pizzu“ sundejte z grilu, posypte olivami, oreganem a před krájením nechte alespoň tři minuty odpočinout.
03.
Rajčata, okurky i cibuli nakrájejte podle nálady a rozprostřete na velký talíř, přidejte lístky rukoly a polníčku a nakonec celý salát osolte, opepřete a mírně zakápněte citronem a olejem. „Masovou pizzu“ nakrájejte na tenké plátky a podávejte nejlépe na velkém prkně společně se salátem a křupavým pečivem. Ať si každý u stolu naloží podle chuti.
Škoda nevědět: Tenhle recept lze připravit na jakémkoliv grilu, a pokud budete chtít, tak i v klasické kuchyni. Rajčata zapečete v troubě, steak zatáhnete na pánvi a pak doděláte při nižší teplotě také v troubě. Pozor, pupek vždycky grilujte v celku, jinak přijdete o šťavnatost a křehkost!
Dejte hovězímu pupku podle Martina Škody šanci – na videorecept se podívejte zde.