Hlavní obsah
2,9
(107)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Steak ze svíčkové zvládne dnes už každý, je ale spousta jiných kusů hovězího, které se na gril hodí možná ještě víc. Zkoušeli jste třeba pupek neboli flank steak? Ne? Tak si ho zapečte se sýrem a přidejte omáčku z grilovaných rajčat a svěží míchaný salát. Průvodcem vám bude kuchař Martin Škoda z pořadu Grill Hunters na Stream.cz.

35 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na rajčatovou omáčku
  • 3 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička medu
Na maso
  • 1 000 g hovězího pupku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • cukr krupice
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 300 g sýru provolone
  • 1 hrst oliv černých
  • 1 snítka čerstvého oregana
  • rajče
Na salát
  • 1 hrst cherry rajčat
  • 1 salátová okurka
  • 2 červené cibule
  • 100 g čerstvé rukoly
  • 100 g polníčku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na servírování
  • pečivo
Článek

Postup

01.

Rajčata přepulte a řeznou stranou položte na rozpálený gril. Česnek neloupejte a dejte také na rošt. Až se rajčata dobře zbarví a začnou měknout, tak je obraťte, mírně zakápněte olejem, osolte, opepřete a i s česnekem grilujte zhruba dalších deset minut, dokud nebudou horká a pěkně změklá. Poté rajčata i česnek oloupejte a přesuňte do hmoždíře nebo mixéru, přihoďte oregano, sůl, pepř, olivový olej a med. Omáčku dobře rozmačkejte nebo rozmixujte a dle potřeby dochuťte. 

02.

Maso vyndejte z lednice alespoň hodinu před grilováním, ať není studené. Gril rozpalte naplno. Těsně předtím, než začnete grilovat, pupek z obou stran osolte, opepřete a mírně pocukrujte. Cukr na povrchu zkaramelizuje, maso se zbarví a chytne další chuť. Pupek mírně potřete olejem a v celku vložte na gril. Opékejte ho z jedné strany, dokud se na povrchu pěkně nezatáhne (cca tři minuty), poté ho obraťte, opečenou stranu potřete vrstvou omáčky, zakryjte plátky sýra a rajčat a nechte na grilu dodělávat, dokud se sýr nezapeče a maso nebude hotové (ideálně středně propečené). Mělo by to podle výšky steaku trvat tři až pět minut. Zapečenou „masovou pizzu“ sundejte z grilu, posypte olivami, oreganem a před krájením nechte alespoň tři minuty odpočinout.  

Foto: Archiv redakce

Nakrájený pupek se zeleninou podávejte na velkém prkénkuFoto: Archiv redakce

03.

Rajčata, okurky i cibuli nakrájejte podle nálady a rozprostřete na velký talíř, přidejte lístky rukoly a polníčku a nakonec celý salát osolte, opepřete a mírně zakápněte citronem a olejem. „Masovou pizzu“ nakrájejte na tenké plátky a podávejte nejlépe na velkém prkně společně se salátem a křupavým pečivem. Ať si každý u stolu naloží podle chuti.

Škoda nevědět: Tenhle recept lze připravit na jakémkoliv grilu, a pokud budete chtít, tak i v klasické kuchyni. Rajčata zapečete v troubě, steak zatáhnete na pánvi a pak doděláte při nižší teplotě také v troubě. Pozor, pupek vždycky grilujte v celku, jinak přijdete o šťavnatost a křehkost!

Dejte hovězímu pupku podle Martina Škody šanci – na videorecept se podívejte zde.

Načítám