Článek
Způsobů, jak připravit hovězí po burgundsku, je asi tolik, jako způsobů, jak připravit klasický český guláš. Každý má zkrátka doma svůj roky vyladěný recept. Základ je však stále stejný, a to je kvalitní červené víno. A do košíku přidejte rovnou dvě lahve, ta druhá se bude hodit i bez hovězího!
Hovězí po burgundsku
Pro 4 až 6 osob budete potřebovat: 800 g zadního hovězího masa, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 200 g slaniny, 1 mrkev, 100 g celeru, 1 řapík celeru, 500 ml červeného vína, 500 ml hovězího vývaru, 1 lžíci rajčatového protlaku, snítku čerstvého tymiánu, snítku čerstvého rozmarýnu, 2 bobkové listy, 100 g čerstvých žampionů, sůl, pepř, olej na smažení, 50 g másla
Postup: Maso nakrájejte na větší kousky a v litinovém hrnci ho na oleji zprudka opečte. Pak ho vyjměte a dejte stranou. Přidejte polovinu na kostičky nakrájené slaniny, nasekanou cibuli, na plátky nakrájený česnek a na kousky nakrájené oba druhy celeru a mrkev. Vše opečte, vmíchejte protlak a směs ještě krátce opečte. Podlejte vínem a nechte ho z poloviny odpařit. Do hrnce vraťte maso, přidejte tymián, rozmarýn, bobkové listy, osolte, opepřete, zalejte vývarem a přiklopené pokličkou vložte do trouby.
V troubě pečte přikryté asi 2 hodiny. Do hotového pokrmu přidejte před dopečením ještě nakrájené žampiony a před podáváním přidejte dokřupava opečenou druhou polovinu slaniny. Přidejte plátky másla a podávejte.
Tip: Hovězí po burgundsku podávejte s bramborovou nebo polentovou kaší.
Potřebujete tip na skvělou večeři z jednoho hrnce? Zkuste fantastické ragú z hovězích líček nebo voňavé kari a mexické kuře!
Patří guláš všeho druhu mezi favority ve vaší kuchyni? Podělte se s námi o svůj oblíbený recept!