Hlavní obsah
3,7
(12)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Mrkev je jeden z mála druhů zeleniny, který je zdravější, když se tepelně upraví – díky zahřátí a přidání trochy tuku se vstřebá mnohem více betakarotenu než v syrovém stavu. Zkuste pečeni s mrkvovým pyré!

35 min.
Příprava
3 hod., 45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 kg hovězího krku
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 ks cibule
  • 600 g mrkve
  • 600 g brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 600 ml hovězího vývaru
Článek

Postup

01.

Maso opečte vcelku z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Klidně na to použijte hrnec, ve kterém pak budete vše péct, tedy nějaký bez plastových součástí.

02.

Mezitím oloupejte cibuli, mrkev, brambory a česnek a vše pokrájejte na menší kusy. Opečené maso vyndejte, z obou stran ho dobře osolte, opepřete a na dno hrnce dejte připravenou zeleninu.

03.

Zeleninu také osolte, opepřete a smíchejte s tymiánem. Navrch dejte maso, zalijte vývarem, přiklopte poklicí a pečte asi 3 – 3,5 hodiny při 200 °C, doměkka.

04.

Hotovou pečeni vyndejte, část šťávy slijte a zbylou rozšťouchejte spolu se zeleninou na husté pyré. Servírujte spolu s vidličkami natrhaným masem a odloženou šťávou.

Jestli milujete pomalu dušená masa, mám pro vás hned dva další recepty – jelení bourguignon a voňavé hovězí po korsicku, je to lahoda!

Související témata:

Načítám