Hlavní obsah
2,9
(25)
Foto: And-One, Shutterstock.com

Foto: And-One, Shutterstock.com

S knedlíkem, těstovinami nebo třeba jen s masem. Je jedno, s jakou přílohou si tuto omáčku připravíte. Je jisté, že zachutná celé rodině a třeba i hostům. Cibulová omáčka byla častým jídlem našich předků, je čas jí dát znovu šanci.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na pečeni
  • 1 kg hovězí kýty
  • 2 lžíce sádla
  • 50 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na omáčku
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 20 g hladké mouky
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

V hlubším pekáčku na plotně rozehřejte sádlo a opečte na něm kostičky slaniny a najemno nakrájenou cibuli. Doplňte pepř a nové koření, vložte maso a opečte ho ze všech stran, aby se zatáhlo.

02.

Pekáč dejte do trouby rozehřáté na 200 stupňů Celsia a asi po 20 minutách stáhněte teplotu na 150 stupňů a maso přiklopte. Dopékejte ještě asi hodinu a nezapomeňte pečeni průběžně podlévat vývarem nebo vodou.

03.

Když se budete blížit do finále pečení masa, přichystejte omáčku. Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibulku, zaprašte ji moukou, nechte ji ztmavnout a jíšku zalijte vývarem nebo vodou. Omáčku asi 20 minut vařte, dochuťte muškátovým oříškem, solí a mletým pepřem, propasírujte přes sítko anebo rozmixujte ponorným mixérem a podávejte s masem a kynutými houskovými knedlíky.

Související témata:

Načítám