Hlavní obsah
3,3
(18)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Hovězí oháňka patří mezi levnější druhy masa, a když na ni v řeznictví narazíte, určitě ji kupte. Nechte si ji nasekat na kousky široké asi 4 cm a pomalu ji duste s kořenovou zeleninou a červeným vínem. Maso krásně změkne a bohatá omáčka uspokojí všechny milovníky silných chutí.

15 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 2 ks hovězí oháňka
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 čtvrtka celeru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml červeného suchého vína
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
Článek

Kost a klouby z oháňky dodají jídlu sílu a maso od kosti je nejlepší, to vám potvrdí každý kuchař i řezník. Pokud ale maso „na obíračku“ nemáte rádi, připravte tohle jídlo z hezkého kusu kližky nebo kousek kližky přidejte k oháňce.

Postup

01.

Maso vyndejte včas z lednice, aby mělo při přípravě pokojovou teplotu. Očistěte zeleninu: mrkev a celer nakrájejte na větší špalíčky a cibuli na půlkolečka.

02.

Na talířku promíchejte hladkou mouku, sůl a pepř a ve velkém hrnci s dobře těsnící pokličkou rozpalte sádlo na vyšší teplotu. Kousky masa obalte v mouce, tu přebytečnou oklepejte a na sádle je opečte ze všech stran dohněda. Opečené maso vyjměte a nechte chvíli stranou.

03.

Zkontrolujte množství tuku v hrnci a případně přidejte kousek sádla. Vsypte zeleninu a opékejte ji, až začne cibule zlátnout. Uvolňujte při tom přípečky ze dna hrnce. Poté přidejte rajčatový protlak a dobře ho rozmíchejte v horkém tuku.

04.

Do hrnce vlijte víno a nechte ho pár minut zredukovat. Přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, bobkový list, nové koření, tymián, špetku pepře a osolte. Do hrnce přilijte tolik vývaru, aby bylo maso z poloviny potopené. Přiklopte poklicí a na mírném ohni zvolna duste alespoň hodinu a půl, ale klidně i dvě a půl hodiny, až bude maso úplně měkké. V průběhu dušení občas promíchejte a případně dolijte vývar.

Tip: Do jídla se hodí sušší červené víno, sáhněte po Merlotu nebo Frankovce.

05.

Podávejte horké s jemnou bramborovou kaší nebo těstovinami. Jako všechna podobná dušená jídla bude i tohle lepší na druhý den, když se rozleží.

Omrzely vás stereotypní přílohy? Sáhněte po polentě, dá se připravit na mnoho způsobů. Zkuste třeba polentové hranolky nebo smaženou polentu.

Související témata:

Načítám