Článek
Postup
01.
Oloupaný česnek prolisujte do menší skleněné mísy a přidejte oloupaný a najemno nastrouhaný zázvor. Přidejte také kousek jemně nakrájené chilli papričky, sójovou omáčku a lžíci oleje a promíchejte.
02.
Hovězí maso (já používám hovězí zadní) nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky a poté ještě na nudličky. Vložte do marinády, dobře promíchejte a nechte v lednici odležet asi 30 minut (můžete ale klidně i přes noc, chuť bude intenzivnější).
03.
Brokolici omyjte a vysušte. Rozeberte ji na menší růžičky nebo nakrájejte ostrým nožem na plátky.
04.
Ve velké těžké pánvi (ideální je pánev wok) rozehřejte lžíci oleje a opékejte růžičky brokolice 3–4 minuty až částečně změknou. Opečenou brokolici vyjměte a nechte chvíli stranou.
05.
Do uvolněné pánve vlijte zbývající olej, přidejte maso i s marinádou a za stálého míchání opečte do hnědé barvy, potrvá to asi 4–5 minut.
06.
Do pánve vraťte brokolici, přilejte vývar (0,5 dcl si nechte stranou), jídlo případně dosolte a přiveďte k varu. Ve zbylém vývaru rozmíchejte škrob, přidejte do pánve a ještě krátce povařte do zhoustnutí.
07.
Povrch posypte lžící sezamových semínek (hodí se i najemno nakrájená zelená nať cibulky) a ihned podávejte s rýží.
08.
K brokolici můžete přidat i jednu menší cibuli nakrájenou na klínky.
Jestli máte rádi asijskou kuchyni, uvařte si taky domácí plněné rolky nebo smažené nudle Pad Thai.