Článek
Postup
01.
Slaninu nakrájejte na silnější plátky a na olivovém oleji ji opečte dozlatova. Mezitím očistěte maso (z odřezků si můžete udělat vývar, o kterém bude řeč později) a nakrájejte ho na větší kostky. Slaninu vyjměte z hrnce a po částech dohněda opečte hovězí maso, které nezapomeňte osolit. To se musí zprudka smažit, takže ho opravdu opékejte po částech, jinak se hrnec příliš ochladí a maso budete spíš dusit – což to je špatně.
02.
Mezitím nakrájejte mrkev a řapíkatý celer na kousky a cibuli na osminky. Maso vyjměte z hrnce, podle potřeby přidejte trochu oleje a dozlatova opečte připravenou zeleninu. Zaprašte hladkou moukou, přidejte koření a rajčatový protlak a nechte rozvonět. Podlijte červeným vínem a hovězím vývarem, vraťte do hrnce maso a slaninu.
03.
Nechte na plotně na mírném plameni pozvolna dusit pod poklicí asi 3 hodiny, občas promíchejte, aby se nic nepřipálilo. Podle potřeby příležitostně podlijte zbylým vínem nebo vývarem. Druhá možnost je dusit maso v troubě při 160 °C, tato příprava trvá asi 5 hodin, maso je ale měkčí a křehčí. Vše o pomalém pečení a dušení v troubě jsme už publikovali.
04.
Když je maso měkké, opečte žampiony na troše oleje (případně kousku másla) dozlatova. Pokud máte malé houby, nechte je v kuse, větší žampiony nakrájejte podle potřeby na poloviny až čtvrtiny. Z omáčky vyberte všechny kousky masa a slaniny, zeleninu propasírujte, případně rozmixujte dohladka. Do omáčky vložte zpět maso se slaninou, připravené žampiony a slité nakládané perlové cibulky. Nechte vše ještě trochu prohřát a můžete podávat – třeba se širokými nudlemi nebo šťouchanými bramborami.
JE LIBO HOVĚZÍ MASO?
Máte rádi recepty na červeném víně? Co tak kromě hovězího masa připravujete?