Článek
Připravit líčka, to chce trochu trpělivosti. Jde o nejnamáhanější sval v těle přežvýkavců. Než změkne, potřebuje trochu času, ale odměnou vám pak bude lahodné masíčko, které se dá krájet i lžicí.
Hovězí líčka se zeleninou a špeclemi
Na 4 porce budete potřebovat: 800 g hovězích líček, 2 cibule, 2 lžičky rajského protlaku, 1 lžíci sladké papriky, 500 ml hovězího vývaru, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 lžíci sádla, 1 balení špeclí. Na máslovou zeleninu: 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 2 cibule, 1 lžíci másla, 1 lžičku cukru, 1 lžičku citronové šťávy, sůl
Postup: Maso opláchněte a důkladně osušte. Pak je nakrájejte na větší kusy. Připravte si nádobu s poklicí, kterou můžete vložit do trouby. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na sádle a přidejte líčka. Zprudka je opečte, přidejte protlak, papriku, promíchejte a zalejte vývarem. Přidejte ještě prolisované stroužky česneku, směs osolte, opepřete, přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 150 stupňů Celsia. Při této teplotě duste hodinku a půl až dvě hodiny, dokud není maso zcela měkké.
Mezitím očistěte kořenovou zeleninu. Mrkev, celer i petržel nakrájejte na kousky a cibuli na klínky. Vše restujte na másle asi 5 minut. Pak přidejte cukr, promíchejte a nakonec zeleninu osolte a zakapejte citronovou šťávou.
Hotová líčka podávejte s máslovou zeleninou a špeclemi.
Tip: Pokud nechcete používat kupované špecle, snadno je zhotovíte i doma. Smíchejte 200 g hladké mouky, 50 g másla, 2 vejce, 120 ml vody, špetku soli a muškátového oříšku. Těsto pak propasírujte přes haluškové síto do vroucí vody, promíchejte, a až vyplavou špecle na povrch, vyberte je děrovačkou.
Hovězí líčka již připravit umíte... A co třeba pořádný guláš? Máme pro vás tip na krůtí, vepřový i hovězí. A v neposlední řadě i na segedínský.