Hlavní obsah
3,7
(36)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Hovězí líčka jsou jídlo pro opravdové gurmány. A tím bezesporu je i moderátor Alexandr Hemala, proto si ho Pavel Berky v pořadu Ve dvou se to lépe vaří vzal k ruce.

1 hod., 30 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Hovězí líčka
  • 400 g hovězích líček
  • 100 g hladké mouky
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks červené cibule
  • 1 ks pórku
  • 1 palice česneku
  • 700 ml červeného suchého vína
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce oleje
Karlovarský knedlík
  • 5 plátků světlého toastového chleba
  • 2 ks vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 60 g másla
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 200 °C. Líčka očistěte a nakrájejte na menší kousky. V misce smíchejte mouku spolu se solí a pepřem.

02.

V hrnci rozehřejte olej. Přidejte hovězí líčka, které předem obalte v ochucené mouce. Maso z každé strany opečte dozlatova. Poté maso z hrnce vyberte a dejte stranou. Do stejného hrnce přidejte mrkev, cibuli a pórek. Zeleninu restujte zhruba 10–15 minut, aby dostala zlatavou barvu.

03.

Když je zelenina opečená, vraťte do hrnce opečené maso. Přidejte 100 ml červeného vína. Počkejte, až se víno vyredukuje, a přilijte zbytek vína spolu s vývarem.

04.

Přidejte bylinky, koření a přepůlenou hlavu česneku. Zakryjte pokličkou a dejte na 1 hodinu dusit do vyhřáté trouby. Po hodině teplotu snižte na 140 °C a duste dál přibližně 2 hodiny.

05.

Poté hrnec z trouby vytáhněte. Maso vyndejte a zkontrolujte, jestli je dostatečně měkké. Kdyby nebylo, hrnec znova zakryjte pokličkou a pečte ještě 30 minut. Měkké maso z hrnce vyberte, zabalte do alobalu a nechte odpočinout alespoň 15 minut.

06.

Obsah hrnce přeceďte do menšího kastrolu tak, abyste v omáčce neměli žádné kusy zeleniny. Omáčku můžete nakonec na plotně ještě zredukovat na správnou hustotu. Nakonec do ní zašlehejte studené máslo.

07.

Až se budou líčka péct, připravte si knedlíky. Plátky chleba nakrájejte na malé kostky a na suché pánvi je opečte do zlatova. Z vajec oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. 

08.

Do misky dejte chlebové krutony a zalijte je smetanou. Přidejte máslo a žloutky. Zamíchejte a nechte cca 5 minut odležet. Poté přidejte sůl, pepř a čerstvou nasekanou petržel. nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílku. 

09.

Pomocí potravinové fólie připravte válečky, které vařte ve vroucí vodě přibližně 25–30 minut. Poté je z vody vytáhněte a nechte alespoň 15minut odpočinout. Pak už je můžete z fólie vytáhnout a servírovat. 

Jak to šlo Alexandru Hemalovi od ruky, se můžete podívat na reprízu pořadu Ve dvou se to lépe vaří na Televizi Seznam v neděli v 10:15. Máte rádi pečené maso originálně? Zkuste kuře na cideru! A jak na to, aby bylo maso vždy dokonale měkké

Související témata:

Načítám