Článek
Postup
01.
Hovězí kližku očistěte od přebytečných tuhých blan a svalových úponů – pořád je to ale kližka, takže odřízněte jen ty opravdu tuhé části. Nakrájejte na kostky, osolte a pořádně opepřete.
02.
Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a maso na něm po částech zprudka orestujte dohněda. Pokud byste tam dali všechno maso naráz (zejména, pokud jej máte čerstvě vyndané z lednice a studené), hrnec by se příliš ochladil a maso by místo orestování pustilo šťávu a rovnou by se dusilo.
03.
Ve výpeku nechte zezlátnout jemně nakrájenou cibuli, vraťte všechno maso do kastrolu a zlehka zaprašte 1 lžicí mouky. Nechte osmahnout, podlijte vodou tak, aby maso bylo téměř celé ponořené, a za občasného promíchání duste asi 100 minut téměř doměkka.
04.
Kapustičkám oberte vnější zvadlé listy a odkrojte spodní nevzhlednou část košťálu. Nakrájejte je na čtvrtiny. Mrkve oškrábejte a nakrájejte na kolečka. Zeleninu společně osmahněte na másle, zaprašte moukou a tu nechte zasmahnout. Podlijte trochou vody a pořádně promíchejte, aby vznikla světlá hustá omáčka.
05.
Zeleninu přimíchejte k masu, podle potřeby ještě dosolte a ochuťte muškátovým oříškem a rozmačkaným česnekem. Nechte ještě asi 10 minut podusit, až zelenina změkne.
Tip
Podávejte s bramborami posypanými pažitkou nebo bramborovou kaší.
Můžete si ale taky připravit třeba žebra s kořenovou zeleninou nebo králíka s karotkovým pyré.