Hlavní obsah
3,1
(78)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Dušené maso je základem české kuchyně. Během procesu maso nejen změkne, ale předá i všechny svoje chutě a šťávu omáčce, kde se dokonale propojí s ostatními ingrediencemi. Jdete to zkusit s námi?

30 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g hovězí kližky
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička pepře barevného mletého
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 g kapustiček
  • 3 ks mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 špetka muškátového květu
Článek

Postup

01.

Hovězí kližku očistěte od přebytečných tuhých blan a svalových úponů – pořád je to ale kližka, takže odřízněte jen ty opravdu tuhé části. Nakrájejte na kostky, osolte a pořádně opepřete.

02.

Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a maso na něm po částech zprudka orestujte dohněda. Pokud byste tam dali všechno maso naráz (zejména, pokud jej máte čerstvě vyndané z lednice a studené), hrnec by se příliš ochladil a maso by místo orestování pustilo šťávu a rovnou by se dusilo.

03.

Ve výpeku nechte zezlátnout jemně nakrájenou cibuli, vraťte všechno maso do kastrolu a zlehka zaprašte 1 lžicí mouky. Nechte osmahnout, podlijte vodou tak, aby maso bylo téměř celé ponořené, a za občasného promíchání duste asi 100 minut téměř doměkka.

04.

Kapustičkám oberte vnější zvadlé listy a odkrojte spodní nevzhlednou část košťálu. Nakrájejte je na čtvrtiny. Mrkve oškrábejte a nakrájejte na kolečka. Zeleninu společně osmahněte na másle, zaprašte moukou a tu nechte zasmahnout. Podlijte trochou vody a pořádně promíchejte, aby vznikla světlá hustá omáčka.

05.

Zeleninu přimíchejte k masu, podle potřeby ještě dosolte a ochuťte muškátovým oříškem a rozmačkaným česnekem. Nechte ještě asi 10 minut podusit, až zelenina změkne.

Tip

Podávejte s bramborami posypanými pažitkou nebo bramborovou kaší.

Můžete si ale taky připravit třeba žebra s kořenovou zeleninou nebo králíka s karotkovým pyré.

Načítám