Článek
Postup
01.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Maso nakrájejte na větší kostky, zlehka poprašte hladkou moukou, osolte a přidejte i špetku čerstvě mletého pepře.
Tip: Vyberte si část hovězího masa, kterou obvykle používáte na dušení: výborný bude hovězí váleček i kližka, když ale uvidíte v řeznictví karabáček, bez váhání sáhněte po něm. Má výraznou chuť, je ale jemný a po uvaření půjde krájet i vidličkou.
02.
Ve větším hlubším kastrolu rozpalte olej. Maso na něm opečte ze všech stran dohněda. Hrnec nepřeplňte a raději to udělejte nadvakrát či natřikrát, jenom tak se maso opravdu opeče a nezačne se díky šťávě, kterou pustí, dusit. Správně opečené maso dodá jídlu sílu a krásnou barvu.
03.
Opečené maso vyjměte a dejte chvíli stranou. Zkontrolujte, zda v hrnci zůstalo dost tuku, a případně ještě lžíci přidejte. Vsypejte cibuli a osmažte ji do světle hnědé barvy, vařečkou při tom uvolňujte přípečky ze dna.
04.
K opečené cibuli přidejte kmín, špetku tymiánu, rajčatový protlak a hořčici a krátce je rozmíchejte v horkém tuku. Do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, promíchejte a podlijte vývarem, aby bylo zpola potopené. Přiklopte pokličkou a pomalu duste doměkka, podle velikosti a stáří masa to potrvá asi hodinu a půl. Občas promíchejte a případně dolijte vývar.
Tip: Na podlévání masa se nejvíc hodí hovězí vývar, díky němu bude mít jídlo opravdu plnou chuť. Samozřejmě vám v případě nouze postačí i voda, máte-li ale jakýkoliv vývar, klidně i zeleninový vývar ze slupek, vždy je to lepší volba.
05.
K měkkému masu na závěr přidejte mražený hrášek a už jenom krátce prohřejte. Jako příloha se hodí bílá rýže i těstoviny, já mám k němu ale nejraději jemnou bramborovou kaši.
Hrášek je krásný, zdravý a oživí každé jídlo. Navíc je měkký za pár minut. Zkuste rychlé uzené maso v hrášku s omáčkou, zadělávaný hrášek jako prívarok anebo bramborovou kaši s hráškem a mátou.