Článek
Postup
01.
Oloupanou cibuli pokrájejte na opravdu jemné kostičky a vsypte do velké mísy. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nasekané bylinky, nastrouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu, koření, sůl, mleté maso a dvě tři lžíce ledové vody. Rukama dobře propracujte. Až se maso začne lepit a vytvoří kompaktní hmotu, máte hotovo.
02.
Z propracovaného masa vytvořte kolem dřevěných špejlí podlouhlé šišky a ze všech stran je potřete olejem. Opékejte za občasného obracení na grilu nebo v troubě asi 20 minut (podle velikosti šišek), až je maso propečené, ale ne vysušené.
03.
Na tzatziki nastrouhejte oloupanou okurku, osolte ji a na sítu z ní vytlačte přebytečnou vodu. Jogurt jemně osolte, přidejte prolisovaný česnek, nasekaný kopr a citronovou šťávu. Vmíchejte okurku a nechte chvíli v chladu rozležet.
04.
Opečené kofty posypte na míse nasekanou petrželkou a podávejte s tzatziki a pita chlebem. Přidat můžete i další čerstvou sezonní zeleninu.
Tip
Pokud máte rádi ostřejší, přidejte do masové směsi jemně nasekanou chilli papričku. Chcete-li připravovat kofty na ohni, dřevěné špejle namočte alespoň na 20 minut do vody, aby vám neshořely (použít můžete i kovové jehly).
Vůni masa grilovaného na dřevěném uhlí se nic nevyrovná. Tohle jsou nejčastější chyby při grilovaní.