Hlavní obsah
3,0
(249)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Nasušeno, zamrazeno i zavařeno máte, ale hub je pořád dostatek? Uvařte si voňavé houbové ragú! Hustá smetanová omáčka dochucená vínem a bylinkami si s nimi totiž perfektně rozumí.

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 100 g špeku
  • 2 ks cibule
  • 600 g zadního hovězího
  • 4 stroužky česneku
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 100 ml vína
  • 3 hrnky čerstvých hub
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Špek nakrájejte na kostičky a nechte ve velkém hrnci pomalu vyškvařit. Mezitím si pokrájejte cibuli na jemno a maso na kostky (např. kýtu, ale hodí se i šťavnatý krk).

02.

Kostičky špeku vyndejte děrovanou lžící stranou (neujídejte!) a v tuku nechte zesklovatět cibuli. Přidejte maso a za stálého míchání ho zprudka ze všech stran opečte.

Foto: Marianna Bartková

Když si houby zamrazíte, můžete si tuhle voňavou krémovou omáčku s měkounkým masem vychutnat kdykoli během rokuFoto: Marianna Bartková

03.

Vmíchejte nasekaný česnek, malou plechovku protlaku a papriku a nechte pár vteřin rozvonět. Zalijte bílým či červeným vínem, nechte ho odpařit a přidejte tymián nebo rozmarýn a kmín. Osolte a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené. Duste asi hodinu pod pokličkou.

04.

Poté přidejte pokrájené lesní houby, v případě potřeby znovu podlijte, a doduste doměkka. Tohle jídlo výborně uvaříte i z hub mrazených.

Foto: Marianna Bartková

Lesní houby dodají guláši chuť, kterou žádný žampion na světě nenahradí!Foto: Marianna Bartková

05.

Ve smetaně rozkvedlejte mouku a za stálého míchání ji vlijte do omáčky. Ještě asi 15 minut povařte a občas zamíchejte, aby se guláš nepřipálil. Nakonec dochuťte čerstvě mletým pepřem. Podávejte s rýží, knedlíkem, chlebem nebo noky.

Spoustu další inspirace na zpracování hub najdete v našich ověřených houbových receptech!

Načítám