Hlavní obsah
3,1
(183)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Receptem na guláš se sice nikdy moc nezavděčíme, protože skoro každý už má svůj oblíbený ‎recepis, nicméně dnešní variace na segedín z hovězího je tak dobrá, že nám to stejně nedá. Silná šťáva z masa a červeného vína, šťavnatá, doměkka uvařená kližka a navrch pikantní kysané zelí totiž tvoří skvělé jídlo!

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce sádla
  • 4 ks cibule
  • 500 g hovězí kližky
  • 1 ks chilli papričky
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 120 g rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 400 g červeného kysaného zelí
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Jako u každého guláše, polovina úspěchu spočívá v trpělivosti s opékáním dostatečného množství cibule. Tu pokrájejte nadrobno a pomalu, spolu s nasekanou chilli papričkou, dozlatova opečte na sádle nebo oleji.

02.

Přidejte na kostky pokrájené maso a zprudka za stálého míchání opečte, aby se zatáhlo.

03.

Vmíchejte papriku, kmín a rajčatový protlak, nechte chvilku rozvonět, a zalijte vínem. Přidejte tolik vody, aby bylo maso ponořené, osolte a povařte něco přes hodinu doměkka.

04.

Přidejte scezené kysané zelí a vařte dalších 10 minut. Na závěr dochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou, pokud ji máte rádi. Pak ještě chvilku prohřejte, podle chuti opepřete a můžete podávat.

Ke guláši se hodí čerstvý kváskový chléb, kynuté knedlíky i široké nudle. A jestli večer nikoho nečekáte, přidejte i nasekanou cibulku.

Související témata:

Načítám