Hlavní obsah
3,1
(240)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Co domácnost, to jiný guláš. Stejné ingredience, ale výsledek vždy trochu odlišný. Guláš je tím zkrátka specifický. Zkuste ho jednou připravit s tmavým pivem – pokrmům vždy dodá jemnou karamelovou chuť.

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 800 g hovězí kližky
  • 3 ks cibule
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sádla
  • 500 ml tmavého piva
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1 trochu soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 krajíc chleba
Článek

Postup

01.

Maso nakrájejte na kostky a cibuli nasekejte nadrobno. V hrnci rozpusťte sádlo, opečte na něm cibuli, pak přidejte maso a rychle osmažte. Přisypejte papriku, vmíchejte protlak a prolisovaný stroužek česneku, vše promíchejte a nechte rozvonět. 

02.

Maso poté podlijte pivem, osolte, opepřete a duste pod pokličkou, podle potřeby dolévejte vývar či vodu. Asi po hodině a půl do guláše nadrobte chlebovou střídku, která ho zahustí. Duste dál, až je maso zcela měkké.

03.

Hotové porce ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte s domácím bramborovým knedlíkem, skvělým houskovým knedlíkem nebo máslovými bramborovými noky. A výtečný je guláš i s čerstvým chlebem.

Pivo nemusíte používat jen k přípravě slaných jídel. Vyzkoušejte recept na jablka s pivním karamelem, kakaový koláč s černým pivem anebo čokoládovou pivní bábovku. A protože se blíží Vánoce, je načase upéct pracny s černým pivem.

Související témata:

Načítám